Pronađen mač star 2.300 godina koji je i dalje zastrašujuće oštar

Uprkos činjenici da je star više od dva milenijuma, drevni mač pronađen u Kini deluje kao da bi i dalje mogao biti smrtonosan. Kada su arheolozi isukali oružje, otkrili su zapanjujuće sjajno i oštro sečivo.

Otkriven u drevnoj grobnici u gradu Sinjang, u provinciji Henan, mač su prvi put predstavili javnosti stručnjaci koji su ga pred kamerama snimili i izvukli iz korica.

Arheolozi su dali samo šture informacije o poreklu oružja, poput one da potiče iz kineskog Perioda zaraćenih država, koji je trajao od 475. do 221. godine stare ere.

U to vreme je osam država pod dinastijom Džou bilo u brutalom međusobnom ratu. Zbog čestih borbi, stručnjaci veruju da je mač često korišćen.

Sve države su nakon Perioda zaraćenih država ujedinjene pod dinastijom Ćin, koja je vladala tek 15 godina.

Uprkos tome što još nije zvanično potvrđeno poreklo mača, najavljuje se da će oružje verovatno biti izloženo u muzeju, kada se izvrše sve potrebne analize.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се