Ukrajina uklonila 1.320 statua Lenjina

Ukrajina je tokom prošle godine uklonila 1.320 statua Vladimira Iljiča Lenjina i preimenovala 51.500 ulica u sklopu nastojanja da se udalji od komunističke prošlosti, saopštio je ukrajinski Institut za nacionalnu istoriju.

Украјина уклонила 1.320 статуа Лењина Украјина уклонила 1.320 статуа Лењина

Rukovodstvo zemlje nastoji da iskoreni sovjetske i ruske kulturne i istorijske objekte.

Posmatrači kažu da ima i kontroverznih slučajeva, poput preimenovanja velikoga grada Dnjepropetrovska u Dnjepro.

Donedavno kijevska Moskovska avenija preimenovana je u Aveniju Stepana Bandere, nacionalnog heroja koji se protivio Sovjetskom Savezu krajem Drugog svetskog rata, iako su ga mnogi smatrali nacističkim kolaboracionistom.

Odnosi između Ukrajine i Rusije spali su na najniži nivo u poslednjih nekoliko godina nakon što je Kijev svrgnuo s vlasti proruskog predsednika Viktora Janukoviča tokom demonstracija čiji je cilj bio zalaganje za tesnije veze sa Zapadom.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво