Makedonski policajac i izbeglica iz Iraka – ljubavna priča u 2016.

Scena koja nije izgledala kao uvod u romansu: ona je bila Iračanka u masi izbeglica koje su pokušavale da uđu u Srbiju, dok je on bio pripadnik strogih makedonskih snaga bezbednosti koje su ih nadzirale...

Nura Arkavazi, kurdska muslimanka, i pravoslavac Bobi Dodevski zaljubili su se ubrzo nakon što su se sreli na blatnjavoj granici početkom marta, a četiri meseca kasnije su se već venčali, prenosi agencija Frans pres.

Bobi se priseća kišnog dana kada je prvi put video Nuru na ničijoj zemlji između dve države, dok je slučajno bio na dužnosti, jer je zamenio smenu sa kolegom.

„To je bila sudbina", rekao je 35-godišnjak novinarima AFP-a uz šolju čaja u njegovom malom stanu u Kumanovu, gde sada srećno živi sa svojom mladom suprugom.

Nura je iz Dijale, provincije u istočnom Iraku koji potresa nasilje. Mlada Iračanka navodi da su ekstremisti Islamske države (ID) oteli njenog oca, inženjera, i da su tražili hiljade dolara otkupa za njegov povratak.

Izbeglica iz Iraka i njen brat, sestra i roditelji su početkom 2016. godine napustili svoj dom i krenuli na dugo putovanje. Prešli su granicu s Turskom, zatim su čamcem stigli na grčko ostrvo Lezbos, odakle su ušli u Makedoniju. Glavni cilj je, kako navode, bila Nemačka.

Nurina porodica je nastavila put ka Nemačkoj, ali je 20-godišnjakinja odlučila da ostane u Makedoniji nakon što ju je pogodila amorova strela.

„Imala sam jednostavan san da živim sa svojom porodicom u Nemačkoj", navodi Nura i dodaje da nije ni zamišljala kakvo je iznenađenje čeka u Makedoniji.

Posle prvog susreta Nura i Bobi su nekoliko dana provodili više vremena zajedno, a on je vodio nju i njenu majku do lokalne pijace da kupuju hranu i odeću. Četiri meseca kasnije izgovorili su sudbonosno „da“.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво