Kada su mamuti gazili Moravu

Zavičajni muzej u Jagodini čuva delove skeleta mamuta nađenih u Velikoj Moravi, za koje arheolozi tvrde da su stari oko 20.000 godina i da pripadaju runastom mamutu.

Reč je o 32 kosti koje su slučajno pronašli radnici, dok su vadili šljunak iz Velike Morave, na dubini od oko 20 metara. Zahvaljujući članovima Društva prijatelja arheologije Šumadije i Pomoravlja Zoranu Miloševiću iz Paraćina i Svetozaru Miljkoviću iz Ćuprije, dospeli su u Zavičajni muzej.

„Delovi skeleta sa lobanjom su prilično dobro očuvani“, rekli su Tanjugu kustosi muzeja, a dosadašnja istraživanja, kako kažu, upućuju na to da je u pitanju mamut primigenijus.

U okolini Jagodine su na nekoliko mesta pronađeni isti skeleti, podsećaju u ovoj ustanovi.

Delovi skelata runastog mamuta pronađeni su u Velikoj Moravi pre 12 godina, ali se mesto gde su nađeni i dalje čuva u tajnosti, „zbog 'divljih' arheologa, koji ovakve, i skelete drugih praistorijskih životinja prodaju na tržištu Evrope za velike sume“, tvrde arheolozi.

Zavičajni muzej u Jagodini je osnovan 1954. godine i ubraja se u najznačajnije institucije kulture u Srbiji. Ima 50 zbirki sa više od 50.000 jedinica obrađene građe. Arheološko odeljenje muzeja ima pet zbirki sa 7.000 predmeta građe.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 30. dec 2016, 15:07)
Lovočuvar [neregistrovani]

re: Kada su mamuti gazili Moravu


Nekad mamuti a sad ovce gaze Srbiju!