Dokaz postojanja nacističkog projekta kolonizacije Južne Amerike?

Misterija koja okružuje jedan grob gotovo u šumi, nedaleko od brazilskog gradića Laranžal du Žari, nije rasvetljena ni decenijama nakon smrti Nemca koji tu počiva.

Na krstu, ispod svastike, na nemačkom jeziku ispisano je: „Jozef Grajner preminuo je ovde od groznice 2. januara 1936. godine, tokom sprovođenja nemačkog istraživanja“. Pitanje koje se prirodno nameće jeste kakve je interese u brazilskoj prašumi imao neko od nacista.

Istraživači su uspeli da dokumentuju kako su ratni zločinci bežali u Južnu Ameriku nakon završetka Drugog svetskog rata, ali se mnogo manje zna o zaveri započetoj još pre rata. Nacisti su se nadali da će uspeti da zauzmu basen Amazona, strateški važnu poziciju u Južnoj Americi.

Tajni plan, nazvan Projekat Gvajana, začet je tokom ekspedicije po oblasti oko Amazona, koju je predvodio Oto Šulc-Kampfhenkel, zoolog iz Berlina, dokumentarista i član SS jedinica.

Čitavih 17 meseci, od 1935. do 1937. godine, nacisti su istraživali šume oko brazilske granice sa Francuskom Gvajanom. Sakupljali su lobanje životinja, nakit lokalnog stanovništva i proučavali topografske osobine terena oko reke Žari, pritoke Amazona.

„Ekspedicija je počela uobičajenim naučnim pretenzijama, ali je u Nemačkoj, kada je rat počeo, Šulc-Kampfhenkel prigrlio ideju kolonijalne ekspanzije“, objašnjava Jens Glising, dugogodišnji dopisnik Špigela iz Brazila i autor knjige o Projektu Gvajana.

Šulc-Kampfhenkel je 1940. godine prezentovao svoj plan Hajnrihu Himleru, šefu SS jedinica i Gestapoa. Bilo je predviđeno da se moć SAD umanji preuzimanjem kontrole nad Francuskom Gvajanom i okolnim holandskim i britanskim kolonijama (današnji Surinam i Gvajana).

Međutim, san o Nemačkoj Gvajani se raspršio. Možda zbog toga što je pre toga pala u ruke Višijevske Francuske, ili pak zbog toga što je članove ekspedicije pratila zla sreća.

Pripadnici „napredne rase“ su bili prinuđeni da se oslanjaju na pomoć domorodačkog stanovništva da bi preživeli i da bi se probijali kroz džunglu.

Nemci su bili pokošeni malarijom i drugim bolestima. Šulc-Kampfhenkel je preživeo težak oblik difterije, a nepoznata groznica ubila je Jozefa Grajnera, jednog od vođa ekspedicije.

Njegov grob i danas svedoči o nacističkom upadu u šume Amazona.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво