Incident koji je mogao da započne treći svetski rat

Britanski istoričar Pol Krikmor u knjizi „Lokid blekbrd, više od tajnih misija“ detaljno opisuje susret američkog špijunskog supersoničnog aviona „Lokid SR-71 Crna ptica“ i najboljeg sovjetskog presretača tog doba „miga-31“, koji se dogodio 6. oktobra 1986. godine, piše britanska štampa.

Incident je Krikmoru opisao američki pilot Ed Jilding.

Istoričari ocenjuju da je taj incident, da su stvari pošle po zlu, u najmanju ruku mogao da izazove ogromnu diplomatsku krizu između SAD i SSSR, a u najgorem – treći svetski rat, prenosi Indeks pisanje britanskog Dejli mejla.

Šestog oktobra 1986. godine, posada „SR-71“ dobila je izviđački zadatak da nadgleda sovjetsku flotu balističkih podmornica u priobalju Murmanska. Međutim, „crna ptica“ nije bila sama na nebu.

Pilot je otkrio istoričaru da je „u daljini, možda na nekih 160 kilometara, video dugačak i bleštav kondenzacioni trag“ kako ide prema američkim avionima.

„Znao sam da je to ruski lovac, verovatno 'mig-31', tad najnoviji sovjetski presretač. Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak kondenzacioni trag iza nas. Znao sam da ruski pilot lako vidi naš trag, baš kao i mi njegov“, dodao je pilot.

Pretpostavio je da je sovjetski pilot, poput njega, „zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da se trudi da bude najbolji“.

„Pretpostavio sam da ima naređenje da ispali rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode“, rekao je pilot.

Navodi se da „SR-71“ nije imao nikakvu odbranu od raketa, ali su smatrali da je malo verovatno da bi eventualno ispaljeni projektil mogao da ih pogodi zbog visine na kojoj su bili i velike brzine kojom su se kretali.

„Odlučio sam da ne odustajem i letim po planu. Učinilo mi se da je počeo da usporava na visini od oko 20 kilometara. Kurt i ja smo ostali na putanji i napravili fotografije“, navodi Krikmor, ističući da bi potencijalno obaranje „crne ptice“ izazvalo veoma ozbiljan međunarodni incident.

„Da su ga oborili izbio bi ozbiljan međunarodni incident, posebno u slučaju da je posada poginula. Bilo bi pakleno“, zaključuje Krikmor.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво