Zasavica - kobasice, čvarci, kulen i rakija sa tartufima

Osim očuvane prirode, raznolike flore i faune, prerađevina od mesa mangulica, jedinstvenih i skupocenih proizvoda od magarećeg mleka, u rezervatu prirode Zasavica napravili su još jedan novi, luksuzni proizvod - rakiju sa crnim tartufima.

Od ranog jutra u Zasavici mirišu kobasice, čvarci, kulen. Gužva. Slavi se dan mangulice, čuvene sremske rase svinja.

„Prodaje se sve, najviše slanina i čvarci, opšta je potražnja sa čvarcima. Morali smo da ograničimo na pola kilograma da bi dobili svi, a inače uz sve ovo, pre nego uzmete slaninu, kobasicu ili kulen, dobro je popiti i jednu rakiju“, kaže Slađan Papić iz Specijalnog rezervata prirode Zasavica.

A od danas, osim šljivovice, gosti Zasavice mogu da probaju i posebnu rakiju - sa crnim tartufima. Na tu ideju došli su pre nekoliko nedelja kada se ta skupocena gljiva pridružila listi od 180 pečuraka koje rastu u rezervatu.

„Oko pet vrsta je zabeleženo, jer moramo znati da je beli tartuf jedna vrsta, a crnih ima nekoliko vrsta. I uglavnom su nalaženi u delovima gde ima vrba i topola“, kaže istraživač Mihajlo Stanković, stručni saradnik Zasavice.

„Pronašli smo oko kilogram i belih i crnih tartufa. U rezervatu nećemo eksploatisati tartufe u velikim količinama, niti ćemo se time baviti, oni su ipak na posebnoj listi i naš cilj je da oni budu tu i da mi budemo poznati po tome, a mi ćemo povremeno uzeti neku količinu. Želimo da naši gosti probaju to ovde u rezervatu jer ovde imamo i drugu specifičnu hranu“, kaže Slobodan Simić, upravnik Rezervata prirode Zasavica.

Tartufi se, u malim količinama, koriste kao začin i dodatak hrani. Priča se i da blagotvorno deluju na srce, pluća i jetru.

Kilogram crnih tartufa na tržištu vredi oko 400 evra. Litar rakije, u koju se stavlja svega 10 do 15 grama ove gljive, košta oko 4.000 dinara.

Za sada se ova rakija prodaje samo u restoranu, a granice rezervata mogla bi da pređe već naredne godine i pridruži se poznatom siru od magarećeg mleka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи