I doktorat i strip!

Prvi odbranjeni doktorat urađen u formi stripa i prvi strip koji je u svojoj 103 godine dugoj istoriji objavila izdavačka kuća „Harvard junivrsiti pres“ predstavljen je i u Srbiji. Prevod doktorata „Odravnjivanje“ Nika Suzenisa objavio je Centar za promociju nauke. Govori li slika koliko i reč?

Pobuna protiv vladavine reči nad slikom – to je autor imao na umu kada je radio doktorat u stripu. Inspirisan satiričnom knjigom u kojoj je svet ravna ploča naseljen dvodimenzionalnim likovima, Nik Suzenis želi da nas natera da podignemo pogled iz „ravnog“, ograničenog sveta teksta.

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević ističe da bi to, prema mišljenju autora, bila najčistija reprezentacija ideje koju imamo o svetu oko nas.

„Autor nas često provokativno pita 'A da li vi razmišljate u tekstu'“, naglasio je Đorđević.

Delo istovremeno pruža i kritički osvrt na obrazovne sisteme i poziva na otvorenost i radoznalost. Autor nas vodi kroz dostignuća ljudskog roda, dotičući se filozofije, istorije, psihologije, anatomije.

„Čovek jedne dimenzije je čovek iz kapitalističkog doba, običan čovek koji funkcioniše po merilima: jedno letovanje, jedno zimovanje, muž i žena, dvoje dece. Jedan uokviren svet i Suzenis želi svojim delom da odroni tu našu percepciju, da proširi naše vidike“, objašnjava Ivan Umeljić, urednik izdanja Odravnjivanje.

Istina je da se autor bori protiv krutog gledišta na reči, ali ih se ipak ne odriče. A reč u naslovu doktorata ne postoji u srpskom jeziku.

Direktor Centra za promociju nauke navodi da je naziv engleske verzije ove knjige, Unflattening, takođe izmišljena reč. I upravo kao jedna provokacija, pokušaj da se izađe iz ravni svakodnevice, da se izmišljanjem novog naslova nađemo van ravni papira i uletimo u svet stripa i slike.

Odravnjivanje je višestruko nagrađivano - od Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad, do Državnog univerziteta u Pensilvaniji za najbolju grafičku novelu. U svetu vladavine reči, to se smatra velikom pobedom slike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво