Fotografija iz Srbije najlepša na svetu!

Delo Čedomira Žarkovića koje prikazuje bigrene kade Stopića pećine proglašeno je najlepšom svetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu na međunarodnom foto-konkursu „Vikimedije“ „Viki voli Zemlju“. Srbija je zauzela i 15. mesto, sa fotografijom kanjona Rače Vladimira Mijailovića.

Devet članova internacionalnog žirija biralo je najlepše od 270 fotografija koje su pobedile u 26 zemalja i UNESKO-vom projektu UNESCO Biosphere reserves.

U jakoj konkurenciji, fotografija Čedomira Žarkovića izabrana je za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra sa objašnjenjem da, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

Pobednik će biti nagrađen putem u Montreal, na Vikimedijinu najveću konferenciju Vikimanija (Wikimania), koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine.

Osim prvog mesta, fotografija koja je pobedila na takmičenju u Srbiji – Kanjon Rače autora Vladimira Mijailovića – osvojila je 15. mesto na listi najlepših svetskih fotografija pod slobodnom licencom.

Pobednik svetskog takmičenja Čedomir Žarković, iz Beograda, kaže da je veoma iznenađen što je baš njegova fotografija izabrana za najlepšu na svetu i što time predstavlja svoju zemlju i njene skrivene lepote.

„Na konkursu u Srbiji ova fotografija je dobila pohvalu, ali nisam očekivao da će na svetskom nivou ući u uži izbor, a posebno da će izbiti na prvo mesto. S obzirom na to da se fotografijom bavim iz hobija i da je ovo prvi foto-konkurs na koji sam se prijavio, ovo je veliki uspeh i velika nagrada za mene. Zahvaljujem se Zadužbini Vikimedija i žiriju koji je odabrao fotografije“, rekao je Žarković.

Predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković veoma je zadovoljan zbog pobede, posebno zbog ocene žirija o enciklopedijskoj vrednosti fotografije.

„Nakon tri godine realizacije ovog foto-konkursa u Srbiji i skoro 4.000 slobodnih fotografija koje smo prikupili, ovu pobedu smatramo priznanjem za aktivnosti sakupljanja slobodnog sadržaja za najveću svetsku enciklopediju. Ovo je vrlo lep poklon za 11. rođendan Vikimedije Srbije koji upravo obeležavamo. Zanimljivo je da smo za reklamu, koja se emitovala na RTV Vojvodina pre i tokom takmičenja u Srbiji, izabrali slogan 'Prikažimo svetu najlepšu Srbiju'. Ispostavilo se da smo bili potpuno u pravu“, dodaje Maljković.

Svečano uručenje plakete pobedniku i proslava ove pobede biće održana u sredu, 30. novembra u prostorijama Turističke organizacije Srbije (Čika Ljubina 8) od 18 sati. 

Dva osvojena mesta na svetskom takmičenju pozdraviće predstavnici Vikimedije Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 27. nov 2016, 02:07) - Mira i drustvo [neregistrovani]

Fantasticna slika

Kako Vas nije sramota,
da se ovome smejete?

Sa postovanjem,
Mira i drustvo

(subota, 26. nov 2016, 19:26) - Nikola [neregistrovani]

Bezobraznik

Treba da te bude sramota zbog ovakvog ciničnog komentara.

(subota, 26. nov 2016, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

Prelepo srpsko Pamukale

S tim što je ovde taloženje kalcijum karbonata mnogo sporije zbog specifičnih uslova hladne pećine tako da je proces koji je ovo proizveo mnogo duži nego u Hijerapolisu. Pokažimo svima, ali čuvajmo ovo blago.

(subota, 26. nov 2016, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

Jako lepo

Svaka mu cast.
Jako lepe slike i jako lepe prirodne lepote.

(subota, 26. nov 2016, 18:25) - Miloš [neregistrovani]

Bravo

Bravo za fotku, bravo za našu lepu zemlju.

(subota, 26. nov 2016, 18:14) - Burim [neregistrovani]

Slikaaaa

Najlepsa na svetu Hahahahahahahah novi vic za 2017

(subota, 26. nov 2016, 17:58) - anonymous [neregistrovani]

Искрене честитке.

Фотографије су заиста изванредне...немам речи...

(subota, 26. nov 2016, 17:56) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast

Ovako sporadicno se cuje za neke ljude koji prave cuda u svojim profesijama! Ne mogu ljudi da stignu u medije od politicara i raznih, kako bi Andric rekao... Jos jednom svaka cast.

(subota, 26. nov 2016, 17:51) - anonymous [neregistrovani]

Cestitamo,

prelepo, prelepo. Divota iz Srbije.

(subota, 26. nov 2016, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

Pohvala

Bravo! Baš sam uživala čitajući ovu vest i gledajući fotografije. Redakcija bi mogla da objavi još po neku fotografiju sa ovog zanimljivog konkuras.