Spremite se, za nedelju dana najveći super-Mesec

Čitave generacije prođu a da nemaju prilike da vide Mesec kakav će biti 14. novembra. Svim ljubiteljima astronomije Zemljin satelit pripremio je spektakularnu noć.

Mesec nije tako izgledao još od 1948. godine i neće biti takav sve do 2034. godine, tako da svako kome gledanje u nebo pričinjava zadovoljstvo treba da podigne pogled 14. novembra.

Razlog za to što se Mesec „povećava“ i „smanjuje“ jeste zato što njegova orbita nije savršeno kružna, već osrednje eliptična. Kako se Mesec „njiše“ između najbliže (perigej) i najdalje tačke (apogej) na svojoj putanji, njegova razdaljina od Zemlje varira skoro 50.000 kilometara.

Kada je najbliži Mesec se može činiti čak 14 odsto veći i 30 odsto svetliji, nego kada se nalazi na najdaljoj tački.

Možda je najbolji opis koliko je ovo redak fenomen činjenica da će ovo biti „najveći“ Mesec u periodu od 86 godina!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво