Proslava rođendana uz eksponate – žurka u muzeju!

Vreme kada su se dečiji rođendani slavili u kući i uz domaće sendviče i tortu koje mama napravi za većinu odavno je prošlo. Zamenile su ih igraonice, tri-de torte sa omiljenim junacima. Ali odnedavno su i pojedini muzeji otvorili svoja vrata za rođendanske zabave.

Pošto su pažljivo saslušali pravila igre, potraga za tajanstvenim predmetom među 400 eksponata je počela. Ne, u igraonici, već u Muzeju nauke i tehnike Đorđe slavi rođendan drugu godinu zaredom.

„Igramo se, jedemo tortu, zabavljamo se lepo“, navodi Đorđe razloge zbog kojih se vratio u muzej. Deca kažu da mogu da igraju mnoge igre i da im je zabavno. Često, kada dođu kod nekoga na rođendan u Muzej, svidi im se pa i oni sami požele tu da ga proslave.

Možda su zato termini vikendom u Muzeju zauzeti i po dva meseca ranije. Slavljenici najčešće gase svećice sa brojem sedam, osam ili devet.

„Muzej ovde nijednog trenutka ne gubi od svoje misije da je obrazovna ustanova. Naš muzejski program proslava je edukativan, sama proslava traje 120 minuta, sa dve pauze od po 10 minuta i u tom periodu se održe tri radionice“, ističe direktorka Muzeja nauke i tehnike u Beogradu Sonja Zimović.

Pravila ponašanja su jasna - igra nije zabranjena, ali neki eksponati su i dalje nedodirljivi, a nijedna proslava ne sme da ugrozi postavku Muzeja. Posebno se čuva jedna knjiga utisaka koje je slika komentara zapisanih na tabli.

„Ta tabla je bila namenjena deci, ali i roditelji žele da ostave zapisane svoje utiske“, kaže Sonja Zimović.

Iako u Istorijskom muzeju nema zvanične ponude za proslave rođendana, zahvaljujući kustosima bar dvadesetak slavljenika i njihovi gosti igrali su se sa Pupinom.

„Muzejska postavka nije samo što vidiš i što piše, nego ona treba da ostavi i neizbrisiv trag, muzeji mogu da nas nauče, da nas zabave. Ako preskočimo decu koju dovodimo i treba da dovodimo u muzeje nećemo imati ljude koji poštuju muzeologiju, nećemo imati ljude koji poštuju kulturu jednog naroda“, objasnila je Aleksandra Ninković Tašić iz Istorijskog muzeja Srbije.

Zato kustosi ne kriju da sanjaju da se Muzeji prilagode mališanima. Ne samo za rođendane ili tek poneku izložbu. Dobar primer je, kažu blizu, u Budimpešti Prirodnjački muzej, nezaboravan, recimo Muzej nauke i tehnike u Čikagu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво