Bolesnom detetu pomognuto da umre

U Belgiji je prvi put, od kada je zakon o eutanaziji dece usvojen, izvršena eutanazija nad maloletnim detetom.

Čelnik belgijske federalne komisije za eutanaziju, Vim Distelmans, nije želeo da daje nikakve informacije sem da je ovo bio izuzetan slučaj deteta sa neizlečivom bolešću, za koji je njegov doktor tražio odobrenje.

„Srećom, razmatra se vrlo mali broj dece, ali to ne znači da treba da im uskratimo pravo dostojanstvene smrti“, rekao je Distelmans za belgijske novine.

Liberalni belgijski senator Žan-Žak de Guht, koji je sastavio zakon o eutanaziji, rekao je američkoj agenciji AP da je maloletna osoba nad kojom je izvedena eutanazija iz flamanskog regiona, ali je takođe odbio da pruži više detalja o pacijentu, kako bi zaštitio privatnost njegove ožalošćene porodice.

Belgija je legalizovala eutanaziju 2002, a pre dve godine donela amandman i postala prva zemlja na svetu koja je dozvolila doktorima da pomognu neizlečivim maloletnicima da umru.

Prema zakonu, deci svih uzrasta dozvoljeno je izaberu da prekrate mučenje sve dok su u stanju da donose racionalne odluke i u finalnim su fazama neizlečive bolesti.

Amandman, koji je usvojen nakon mnogo debate, nudi mogućnost eutanaziranja dece u „bespomoćnim medicinskim situacijama stalnog i neizdrživog mučenja koje ne može biti ublaženo i koje će sigurno rezultirati smrću u bliskoj budućnosti“.

Svaki zahtev za eutanaziju mora da uputi dete lično, a onda i da prouči tim doktora, nezavisni psihijatar ili psiholog, kao i da odobre roditelji.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије