Otkopan džinovski meteorit koji je pre 4.000 godina pogodio Zemlju

Meteorit težak 31 tonu, za koji naučnici veruju da je pogodio Zemlju pre 4.000 godina, otkriven je u Argentini. Džinovska svemirska stena druga je najveća ikada pronađena na našoj planeti.

Nazvan Gansedo, po najbližem mestu, meteorit je pronađen u severoistočnoj provinciji Čako u području Kampo del Sijelo, koje je poznato kao lokalitet gde je pre više od 4.000 godina pala „kiša meteorita“.

Iskopan je sa dubine od pet metara, a odmah je prevezen na detaljnu analizu i merenje.

Ako se podatak od 31 tone težine utvrdi kao tačan, Gansedo će postati drugi najteži meteorit ikada otkriven, posle El Čaka, težine 37 tona.

Mario Veskoni, predsednik Astronomske asocijacije Čaka, rekao je da su ih veličina i težina iznenadile.

„Ponovo ćemo ga meriti. Baš zato što smo svi iznenađeni njegovom težinom moramo zarad naučne preciznosti da obavimo ovaj posao kako treba“, naveo je Veskoni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво