Počelo takmičenje „Viki voli spomenike“

Organizacija „Interglajder“ u saradnji sa „Vikimedijom Srbije“ organizuje četvrto nagradno takmičenje u prikupljanju slobodnih fotografija zaštićenih kulturnih dobara „Viki voli spomenke 2016“, a rok za slanje fotografija je 30. septembar.

Viki voli spomenike (Wiki Loves Monuments) je najmasovnije takmičenje u prikupljanju fotografija spomenika kulture i kao takvo je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda 2012. godine.

Foto-konkurs se održava od 2010. godine i do danas je na Vikimedijinu ostavu otpremljeno više od milion i po fotografija kulturnih dobara.

Srbija je u takmičenju učestvovala 2012, 2013. i 2014. godine, u organizacijiVikimedije Srbije“, čime je obogaćen fond fotografija kulturne baštine naše zemlje sa više od 9.000 fotografija.

Nakon jednogodišnje pauze, Srbija je ponovo na mapi Wiki Loves Monuments na kojoj se nalazi više od 40 zemalja sa šest kontinenata, koje se takmiče sa istim ciljem – promocija kulturnih dobara i spomenika zemalja kroz foto-radove objavljene pod slobodnom licencom, što znači da se isti mogu koristiti i van Vikipedije.

U takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije, koji treba da postave fotografije na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Fotografije mogu biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa.

Spisak spomenika kulture u Srbiji, kao i prateća uputstva, mogu se pronaći na sajtu takmičenja. Pažljivo odabran stručni žiri će odlučiti o pobedničkim fotografijama, na osnovu unapred postavljenih kriterijuma koji se odnose na tehničke karakteristike, originalnost i enciklopedijsku vrednost.

Pobednici foto-takmičenja Viki voli spomenike biće poznati krajem oktobra.

broj komentara 0 pošalji komentar