Godinu dana živeli „na Marsu“

Šestorica naučnika su završili jednogodišnju simulaciju uslova na Marsu na Havajima gde su živeli u jednoj kupoli u gotovo apsolutnoj izolaciji. Tokom protekle godine, grupa naučnika na planini Mauna Loa nije mogla da izlazi napolje bez svemirskih odela, prenosi „Glas Amerike“.

Simulacija je u nedelju okončana i naučnici su izašli. Član posade iz Francuske Siprian Verso je rekao da ova simulacija pokazuje da misija na Marsu može da uspe.

„Mogu da vam prenesem lične utiske, a to je da je misija na Marsu u bliskoj budućnosti realistična. Mislim da tehnološke i psihološke prepreke mogu biti prevaziđene“, rekao je Verso.

Naučnici su uspeli da pronađu vodu u suvoj klimi što ukazuje da bi isti proces funkcionisao na Marsu.

Oni ističu da je ovo istraživanje od ključnog značaja kad je reč o izboru posade i određivanju kako će ljudi zapravo raditi u različitim vrstama misijama i različitim sredinama.

NASA je finansirala ovu studiju preko Univerziteta Havaja.

Organizatori eksperimenta navode da je ta simulacija bila druga najduža te vrste posle misije koja je trajala 520 dana u Rusiji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво