Koliko bi trajao pad kroz Zemlju

Nedavno je na „Jutjub“ kanalu "Life Noggin" odgovoreno svima koji su se ikada zapitali koliko bi trajao pad kroz Zemlju, odnosno kroz rupu koja vodi do suprotne strane planete.

U trominutnom video-snimku prostim jezikom je objašnjena fizika koja bi pratila takav poduhvat. Da bi lakše objasnio proces padanja, Life Noggin zanemaruje nejednaku gustinu Zemlje, njenu nesavršenu sferičnost i postojanje vazduha.

U obzir se uzelo delovanje gravitacije koja nije ista u svakoj tački rupe, kao i ubrzanje koje, takođe, ne bi bilo jednako u svakom trenutku pada.

Uz pomoć kalkulusa (kamena za računanje), dolazi se do zaključka da bi pad trajao kratko, svega 42 minuta, ali da bi prilikom prilaska izlazu „skakač“ morao da se pripremi i iskoči na vreme, jer bi mogao da se nađe u večnoj oscilaciji s jednog kraja Zemlje na drugi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи