Južnokorejci: Kada počnete da pijete kafu, povratka nazad nema

U Južnoj Koreji kafa je nekada važila za luksuzni napitak i „glavnog krivca“ za trošenje strane valute, a uvoz kafe je u toj zemlji šezdesetih godina prošlog veka čak bio zabranjen, ali je danas kafa postala sastavni deo svakodnevnog života Južnokorejaca.

Prema vladinim podacima, stanovnici Južne Koreje kafu piju u proseku 12,3 puta nedeljno, češće nego što konzumiraju glavnu namirnicu – beli pirinač – koji jedu sedam puta, i glavno sporedno jelo kimči, koji im se u tanjirima nađe 11,8 puta u toku nedelje.

Ti podaci, zapravo, pokazuju da je Južna Koreja šesti najveći potrošač čuvenog crnog napitka, iako je po broju stanovnika tek na 27. mestu u svetu.

Lokalno tržište kafe se 2014. godine, sa prihodima od 5,34 milijarde dolara, više nego udvostručilo u odnosu na pet godina ranije, a procenjuje se da je prošle godine ostvarilo prihode od šest milijardi dolara.

Dok neki mediji čak Južnu Koreju nazivaju „Republikom kafe“, grupa lokalnih ljubitelja kafe predlaže da ta zemlja postane novo sedište Međunarodne organizacije za kafu (ICO), međudržavnog tela koje, kao podružnica UN, okuplja zemlje uvoznice i izvoznice kafe.

„Južna Koreja je nekada bila na periferiji međunarodnog tržišta kafe. Sada je u vrhu globalne industrije kafe“, kaže generalni sekretar komiteta za pitanja kafe Li Džae-Song, koji smatra da je ta zemlja kvalifikovana da bude sedište ICO, organizacije koja ima 74 zemlje članice.

ICO sledeće godine treba da promeni sedište, a da bi Južna Koreja to postala, trebalo bi da se najpre pridruži toj organizaciji i potom pokrene kampanju na čelu sa vladom kao ključni igrač u trgovini kafom, objašnjava Li.

Južna Koreja uvozi zrna kafe iz zemalja od Brazila i Kolumbije do Vijetnama, a veliki je izvoznik prerađene kafe. Za Južnokorejce kafa nije samo stimulans, već je, takođe, privlačna u društvenom i kulturnom smislu, jer odavno služi kao sredstvo komunikacije.

Južnokorejska agencija Jonhap navodi da se stanovnici te zemlje sve više okreću kafi višeg kvaliteta, ukazujući da broj modernih kafića raste otkako je „Starbaks“ otvorio svoj prvi objekat u toj zemlji 1999. godine.

I Južnokorejci su shvatili da, kada jednom počnete da pijete kafu, povratka nazad nema, a južnokorejska agencija ukazuje da medicinska istraživanja pokazuju da je kafa zdrava ukoliko se umereno konzumira.

Mnogi se slažu da ljubav Južnokorejaca prema kafi neće biti kratkog daha i da je budućnost lokalne industrije kafe svetla, zaključuje Jonhap.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво