Njujork tajms: Da li je Beograd sledeći Berlin?

Sivi kameni grad ispresecan tramvajskim šinama sa neuništivim šarmom, Beograd izgleda kao rođak Berlina iz istočne Evrope, piše „Njujork tajms“. U tekstu „36 sati u Beogradu“ arhitektura centra opisana je kroz „bogate fasade iz 19. i 20. veka, potom velike zgrade koje predstavljaju katalog arhitektonskih stilova od neoklasicizma, neorenesanse i romantizma do futurističkog dizajna novih objekata“.

Њујорк тајмс: Да ли је Београд следећи Берлин? Њујорк тајмс: Да ли је Београд следећи Берлин?

Opisujući beogradske fasade, Njujork tajms je posebno istakao mural Vladimira Veličkovića kao i crtež Dragana Stanačeva, koji, kako navode, „izaziva vrtoglavicu“.

Njujork tajms je deo teksta posvetio istorijskim delovima grada, tvrđavama i parkovima, kroz koji je opisao uži centar Beograda do pogleda na „ušće Save u Dunav, gde počinju beogradske noći“.

Epski noćni život, dnevno uživanje u kafićima, neverovatni obroci i umetničko-industrijski okrug je ono što Beograd čini privlačnim za turiste.

Istorija grada je delom opisana kroz nazive ulica, poput Ulice Džordža Vašingtona, preko muzeja posvećenih komunističkom periodu, do opisa atmosfere „na kaldrmi Skadarske ulice“.

U uvodnom delu opisan je „epski noćni život, razvijena kultura ispijanja kafe i sokače namenjeno talentovanim beogradskim dizajnerima“.

„Beogradska oblast Savamala pod Brankovim mostom privlači umetničkim galerijama, nju vejv berbernicama i 'Mikser hausom' – industrijskim prostorom koji su zauzeli srpski dizajneri“, navodi list i dodaje da je posebna pažnja data domaćim modnim kreatorima dodeljivanjem prostora u Čumićevom sokačetu.

Nakon ovih opisa američki list se pita: „Da li je Beograd budući Berlin?“

Ističu se i niske cene u Beogradu, pre svega hrane, a potom ide priča o Knez Mihailovoj ulice, gde „turisti mogu da kupe sve – od knjiga, garderobe, suvenira do rukotvorina i novina“.

Beogradski restorani su pohvaljeni zbog kvaliteta, obima porcija i cena, ali pre svega zbog ukusa: „Bake bi bile ponosne na beogradske lidere balkanske tradicionalne kuhinje, koji kuvaju stara jela sa veštinom i sastojcima 21. veka“, piše Njujork tajms.

Kroz tekst su nabrajane cene i nazivi lokalnih brendova garderobe, piva, restorana, muzeja, vina pa do konstatacije da se iz svetskih metropola direktno leti do beogradskog aerodroma.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво