Ovo je najstarija fotografija na svetu

Fotografija sa nazivom „Pogled s prozora u Le Grasu“ smatra se najranijom sačuvanom fotografijom, a malo je falilo da bude izgubljena zauvek.

Njen autor, Žozef Nisefor Nijeps, bio je francuski hemičar amater i pionir fotografije.

Kako nije posedovao crtački talenat, Nijeps je odlučio da razvije fotohemijski postupak kojim bi prenosio bakroreze na litografski kamen. Znao je da se određena vrsta asfalta, takozvani judejski bitumen, stvrdnjava pod uticajem svetlosti.

Tim asfaltom bi premazao komad lima od cinka, a na premazanu površinu položio crtež koji bi prethodno nauljio i učinio ga providnim, pustivši da sunčevi zraci deluju na lim.

Asfalt se pod uticajem svetlosti stvrdnjavao, a Nijeps bi zatim isprao ploču uljem kojim bi odstranio preostale delove bitumena.

One delove koji su odgovarali crnim bi očistio do glatkog metala a zatim nagrizao kiselinom. Taj postupak je nazvao „heliogravura“.

Jednu od asfaltnih ploča učvrstio je u kameri opskuri i sočivu, postavio u dvorište i ostavio da stoji osam sati. Na slici je nakon ispiranja mogla da se prepozna slika dvorišta.

Tako je nastala prva poznata fotografija, oko 1826. Dok Pogled s prozora u Le Grasu predstavlja revoluciju u tehnologiji, sama ploča neko vreme bila je nestala. Na kraju je pronađena u skladištu, u nepoznatom sanduku, 1952. godine.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи