Truba, šljiva i opanci... Po tome se znaju Srbijanci

Muzički festivali su prilike da turisti osim dobrog provoda vide Beograd i nešto iz njega, kao suvenir ponesu. Američki potpredsednik, tokom posete, odabrao je srpski opanak. Kada bi simboli naše zemlje bio jasnije definisan, smatraju marketniški stručnjaci, strani turisti ne bi imali dilemu kakav suvenir da odaberu i po čemu će Srbiju da pamte.

Snežnoj kugli Njujorka, Pariza, Londona čini se lako je. Gradski i državni simboli prepoznatljivi su širom sveta. Do takvog statusa ni Ajfelova kula, a ni Big Ben nisu stigli lako.

Beograd je sve popularniji na turističkoj mapi, ali i dalje je bez zvaničnog suvenira koji bi asocirao na glavni grad i na Srbiju. Ipak, na tezgama veliki izbor: od keramičkih figurica i magneta, preko knjiga i slika, pa do garderobe.

Šta da poklone prijateljima dilema je i za one koji rade u inostranstvu. Kažu da uglavnom kupuju suvenire za prijatelje da ih upoznaju na neki način sa Srbijom, srpskom umetnošću i tradicionalnim starim stvarima iz Srbije.

Na prestoničkim suvenirima najčešće su Pobednik, Hram, Beogradska tvrđava. U trci za simbol koji će predstavljati Srbiju su truba, ćilim, šljiva, naravno opanak.

Miodrag Popović iz Turističke organizacije Beograda navodi da je Srbija šarena zemlja i da mora da se uzme u obzir činjenica da Beograd, pre svega, ima mnogo svojih znamenitosti.

„Beograd nije uspeo da se izbori da je jedna znamenitost ta koja presuđuje. Nismo uspeli da se oko toga dogovorimo, a tu je neophodno da mi napravimo konsenzus oko toga šta je to što je naš kantri brend“, objasnio je Popović.

Pre dve godine zabeležen je prvi put dvocifren rast gostiju iz inistranstva. Srbiju je tada posetilo milion i 30.000 stranih turista. I svake godine ih je sve više. Bez obzira na to da li dolaze da posete Đavolju varoš, da se provedu na „Egzitu“ ili da čuju trubu, možda nas turisti ne bi mešali sa Sibirom ukoliko bi svi oni poneli suvenir sa istim nacionalnim simbolom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара