Pronađena palata kralja Artura?

Britanski arheolozi su blizu zamka Tintadžel u grofoviji Kornvol, na jugozapadu Engleske, pronašli ruševine palate za koju veruju da potiče iz šestog veka – u periodu kada se veruje da je legendarni kralj možda živeo, pišu britanski mediji.

Prema podacima naučnika, zamak sa metar debelim zidinama pripadao je Dumnoniji, kraljevstvu na jugozapadu Velike Britanije.

Arheolozi pretpostavljaju da objekat datira iz šestog veka, a otprilike u to vreme, prema mnogobrojnim legendama, pored sela Tintadžel u porodici britanskog kralja i žene lokalnog vladara rodio se kralj Artur.

Iskopavanja su preduzeta kao deo petogodišnjeg arheološkog projekta kako bi se više saznalo o istorijskim lokalitetima iz perioda petog do sedmog veka.

Koristeći najnoviju tehnologiju, Arheološka jedinica Kornvola otkrila je zidine palate i više od 150 grnčarskih i staklenih predmeta, koji su uveženi sa nekih egzotičnih lokacije, što znači da je zamak bio naseljen bogatim pojedincima.

Naučnici su naveli da pronalazak izaziva veliko interesovanje i da ruševine mogu postati jedna od glavnih znamenitosti Velike Britanije. Osim toga, ovo je prvi zamak iz tog perioda koji je dobro očuvan.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво