Stara Zrenjaninska pivara od avgusta Muzej piva

Rekonstrukcija dela stare Zrenjaninske pivare, gde će biti Muzej piva, počela je danas, a prve posetioce Muzej će primiti već krajem avgusta ove godine, tokom „Dana piva“.

Ideja da tu bude Muzeja piva potekla je od udruženja građana „Urbani forum“, kako bi se vredno industrijsko zdanje sačuvalo od propadanja, a projekat je podržala i lokalna samouprava.

Predsednik Udruženja, Vojislav Cvejić rekao je da je pogon stare pivare, odnosno „variona“ u kojoj se nekada kuvalo pivo, od velikog značaja i kompletno je očuvano, sa svim mašinama.

„Reprezentativnog je izgleda, a upoređujući druge varione, u drugim zemljama, ova je specifična, jer je urađena u bračkom kamenu u više boja, a prvobitna stakla ka Begeju bila su specijalno zatamnjena, uvezena iz Italije, a sve je montirala firma iz Nemačke“, rekao je Cvejić.

Cvejić je dodao da je unutrašnjost objekta veoma interesantna, posebno za organizovanje izložbi o pivarstvu, što i jeste u planu.

Kako je naveo, u prvoj fazi, koja je u toku, biće popravljena fasada, zamenjena oštećena stakla, tako da će već posle toga posetioci moći u muzej, dok će u drugoj fazi biti uređen prostor sa kolekcijama pivskih etiketa, čaša i flaša iz celog sveta.

„Biće tu i video i foto materijal, arhivska građa o pivari i pivarstvu, alat, čak ćemo nabaviti i sirovinu i to će biti jedinstvena turistička priča, a posetioce će s procesom proizvodnje upoznati tehnolog koji je godinama radio u Zrenjaninskoj industriji piva“, dodao je Cvejić.

Turizmolog Jaroslav Stevanov, iz „Urbanog foruma“, rekao je da će se raditi na dovođenju turista u Zrenjanin gde su prikupljeni i sistematizovani predmeti velike kulturno-tehničke vrednosti.

Tehnolog koji će biti vodič u Muzeju, Miloš Ćurčić koji je u toj firmi proveo 38 godina, kaže da su za propast pivare krivi kako njeno rukovodstvo, tako i vlast i država, jer, kako je naveo, niko nije imao volje da spreči propadanje te nekada uspešne firme.

Pivara u Zrenjaninu podignuta je 1745. godine, kada je pivo počeo da proizvodi bavarski pivarski majstor Sebastijan Kracajzen, a najčuveniji vlasnik pivare, Lazar Dunđerski, fabriku je kupio 1891. godine i nešto kasnije ceo prostor uz levu obalu Begeja pretvorio u jedinstvenu arhitektonsku celinu, omeđenu Palatom Dunđerski, uz Veliki gvozdeni most.

Lazar Dunđerski je tehnološki unapredio fabriku koja je postala jedna od vodećih pivara u zemlji.

Pivara je radila i posle Drugog svetskog rata, ali je 51 odsto pivare 2003. godine kupio Momčilo Rajić i tri godine kasnije proizvodnja piva je zamrla.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво