Rak otkriven na fosilu starom 1,7 miliona godina

Dosad najstariji dokaz raka pronađen je na fosilu ljudskih predaka u jednoj grobnici u Južnoj Africi. Agresivni tip tumora otkriven je na fosilu starom 1,7 miliona godina, a u pitanju je ljudski predak, vrsta "Paranthropus robustus" ili "Homo ergaster".

Na palcu fosila otkriven je metastazirani oblik osteosarkoma, retkog oblika raka kostiju, a to otkriće dokazuje da rak definitivno nije bolest modernog doba, kako mnogi tvrde.

Ostaci su pronađeni u pećini Svartkrans u blizini Johanesbura, a u istraživanju je učestvovao međunarodni tim naučnika.

„Ovo otkriće je zaista jako uzbudljivo za osteosarkom i rak kostiju generalno. Moderni način života i faktori iz okoline utiču na percepciju ljudi o samim uzrocima raka, a ovo otkriće nam daje do znanja da u obzir moramo uzeti i druge faktore. Nadam se da će nam ovo otkriće pomoći u daljem istraživanju osteosarkoma“, ističe Hana Birket iz organizacije "Bone Cancer Research Trust".

U međuvremenu su južnoafrički i britanski istraživači pronašli i benignu izraslinu na kičmi dva miliona godina starog fosila vrste Australopithecus sediba, iz pećine Malapa.

Dr. Patrik Randolf-Kvini s Univerziteta Sentral Lankašir za Bi-Bi-Si je izjavio: „Ideja da je rak produkt modernog doba došla je od rezultata istraživanja na ostacima egipatskih mumija, budući da istraživači nisu mogli da pronađu znakove raka rendgenom, pa su zaključili da ga ranije nije bilo“.

Ipak, stručnjaci navode kako nema sumnje u to da je moderni način života povećao rizik od oboljevanja od raka i pojave tumora.

„Loša ishrana, alkohol, pušenje... Sve to utiče na pojavu bolesti. Postoji mnogo različitih uzroka raka i oni su se menjali kroz istoriju. Ako ste bili čistač dimnjaka u Londonu, najverovatnije biste dobili rak. Dosta toga zavisi od toksina, načina ishrane i konteksta vremena u kome živimo“, objašnjava dr Patrik Randolf-Kvini.

Rezultati otkrića objavljeni su u publikaciji South African Journal of Science.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво