Pet prijateljica pobedilo HDZ i osvojilo vlast na ostrvu Silba

Do pre mesec dana za njih je malo ko znao, a od juče vladaju celom Silbom. Pet prijateljica, koje godinama letuju na ostrvu, sastavile su svoju Nezavisnu listu s kojom su ove nedelje pobedile na vanrednim izborima na Silbi, i sa 133 osvojena glasa nadmoćno preuzele lokalni Mesni odbor, piše zagrebački „Jutarnji list“.

HDZ koji je na izbore izašao sa svojom listom dobio je samo 53 glasa i tako u petočlanom veću dobio samo jedno mesto.

Nova predsednica Mesnog odbora postala je Sara Lovrović, 34-godišnja Zagrepčanka koja se tek ove godine preselila u Zadar, a na Silbi radi kao šefica kuhinje u konobi „Alavija“.

Uz nju su u Veće Mesnog odbora ušle Alma Kruško (28), Paula Bolfan (22) i Matilda Sindičić (33), a samo Iva Matulina nije. To poslednje mesto uzeo je Gerald Baranović u ime HDZ-a.

Inače, na ostrvu veličine svega 15 kilometara kvadratnih, zabranjen je saobraćaj automobilima i motociklima, a u sezoni čak i biciklima.

Nemaju svoj budžet, niti ovlašćenja nego su Mesni odbor (kao dislocirana gradska četvrt Zadra) koji je pune dve godine bio raspušten.

Pre toga, od sredine osamdesetih (uz kraće prekide), vodio ga je nezavisni Nenad Burić, dugogodišnji pomorski kapetan koji je nakon loše saradnje s centralom u Zadru i HDZ-ovom većinom u MO-u podneo ostavku 2014.

I donedavno niko za to nije mario, a kad su raspisani vanredni izbori za početak jula, morali su ih otkazati jer niko nije želeo da se kandiduje.

Silba je odmah proglašena ostrvom bez političara.

A onda su za ponovljene izbore održane ove nedelje, poslednjeg dana za prijavljivanje, u igru ušle čak dve liste, nezavisna sastavljena isključivo od mladih devojaka i HDZ-ova koja je uz Silbu u nedelju poražena i na susednom Bokanjcu.

„'Misli globalno, deluj lokalno – Silba u srcu', to je bio naš slogan. Nismo htele politiku u kampanji, nismo radile bučno i povlačile ljude za rukav. Organizovale smo akcije čišćenja plaža i slušale stanovnike Silbe da saznamo što ih muči. Tako da smo kampanju zapravo vodile tiho, a podržalo nas je puno mladih ljudi“, objašnjava Sara.

Na isti način misle da vode ostrvo.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи