Srbi među najvišim ljudima na planeti!

Muškarci iz Srbije nalaze se na osmom mestu liste najviših na svetu, dok su žene iz Srbije na petoj poziciji.

Ova informacija je posebno zanimljiva kada se uzmu u obzir podaci iz 1914. godine, kada su se muškarci iz Srbije nalazili na 30. mestu, dok su žene iz Srbije pre 100 godina bile 93. po visini u svetu.

Tako su srpski muškarci za malo više od 100 godina porasli u proseku za 13,2 centimetara (sa 167,4 na 180,6 centimetara).

Sa druge strane, žene su zabeležile još veću razliku. Prosečna ženska osoba danas u Srbiji viša je za 15,7 centimetara u odnosu na svoje pretke s početka Prvog svetskog rata (sa 152 na 167,7 centimetara).

Novo istraživanje je pokazalo da su žene iz Letonije, a muškarci iz Holandije najviši na svetu.

Od zemalja u regionu, visoko su kotirani i muškarci iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji se nalaze na šestom, odnosno sedmom mestu liste najviših ljudi na planeti.

Muškarci iz Holandije visoki su u proseku 182,5 centimetara, dok su muškarci iz Istočnog Timora najniži na svetu, u proseku imaju samo 159,8 cm, dok su najniže žene na planeti iz Gvatemale - 149,4 cm.

U istraživanju o trendovima rasta širom sveta učestvovalo je više od 800 naučnika iz organizacije "NCD Risk Factor Collaboration" u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Među istraživanjima objavljenim u časopisu Ilajf, otkriveno je da su u poslednjih 100 godina najviše porasli iranski muškarci i južnokorejske žene.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи