Na aukciji prodat istorijski plan astronauta Džona Glena za prvi američki orbitalni let

Instrukcije koje je američki astronaut Džon Glen koristio tokom istorijskog leta kapsule „Merkjuri“ u svemir 1962. godine, prodate su na aukciji za 67.000 dolara.

На аукцији продат историјски план астронаута Џона Глена за први амерички  орбитални лет На аукцији продат историјски план астронаута Џона Глена за први амерички орбитални лет

Aukcionarska firma „Nejt D. Sanders“ je objavila da su instrukcije koje je koristio Glen kada je postao prvi Amerikanac u orbiti Zemlje (i peti u svemiru, posle Rusa Jurija Gagarina, Germana Titova, i zemljaka Alana Šeparda i Gasa Grisama koji su obavili suborbitalne letove), prodate u četvrtak u Los Anđelesu za 66.993 dolara.

Bilo je osam ponuda, a početna cena je bila 25.000 dolara. Portparol aukcijske kuće nije rekao ko je kupac.

Uputstva sadrže plan leta Glenove letelice „Frendšip 7“, uz detaljan prikaz nebeskih tela i geografske znamenitosti koje je koristio kao vodiče tokom skoro pet sati leta 20. februara 1962.

Tu su i uputstva Glenu kada i šta da fotografiše, kada da promeni film i filter boje, kada da stavi kacigu i da vežba. Dokument je namotan oko kalema koji je Glen pokretao palcem.

Glen kome je sada 95 godina, a sa suprugom, Ani, živi u Kolumbusu, dao je ta uputstva jednom roniocu koji je pomagao da se kapsule agencije NASA vade iz okeana, kao zahvalnicu za njegov rad na projektu „Merkjuri 6“.

Ronilac, Ričard „Dik“ Danem uputstva je predao veteranu Ratne mornarice Džastinu S. Polardu i ona su tri godine bila izložena u Muzeju avijacije i letova u svemir u San Dijegu, a potom su izneta na aukciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи