Počela obnova „Kur-salona“, jednog od najlepših kraljevskih zdanja u Srbiji

Posle višegodišnjeg propadanja počela je obnova „Kur-salona“, simbola Banje Koviljače. Inicijativu da se zaštiti kraljevsko zdanje pokrenuli su meštani. Posle izdvajanja iz stečajnog postupka propalog preduzeća, „Kur-salon“ je dat na korišćenje Specijalnoj bolnici u Banji Koviljači. Objekat izgrađen 1932. godine je jedno od najlepših zdanja u Srbiji. Decenijama je bio centar mondenskog života, uz balove, prvu kockarnicu na Balkanu, u njemu je organizovan prvi izbor za mis Jugoslavije, a Kusturica i Šotra tu su snimali filmove. Izgrađen u centralnom delu banjskog parka nekada je bio ukras a poslednjih godina simbol nebrige i propadanja.

Ovi mesingani odlivci izliveni u Beču tridesetih godina prošlog veka, jedini su preostali od raskošnog enterijera. Delovi su lustera teškog više stotina kilograma, ukradenog uz sve drugo što je krasilo svečanu salu i četiri salona. Da umesto sjaja imaju ruglo Banje, meštani nisu prihvatali.

„Kada prođem parkom naježim se kada vidim kako to zdanje propada“, kaže Čedomir Milutinović iz Banje Koviljače.

Zabrinuti za budućnost banjskog mesta pisali su, okupljali se, osnovali udruženje i tražili da se „Kur-salon“ zaštiti od kradljivaca i utvrdi nadležnost.

„Tužno je bilo provesti turiste pored objekta u ovakvom lošem stanju ruiniranom, ipak mi smo uvek nagoveštavali da će doći do obnove...“, ističe Vladimir Vulović, turistički radnik iz Banje Koviljače.

Branko Pejak, takođe iz te Banje, rekao je da je bilo dosta posla, muke, kritika sa raznih strana, ali da je presrećan da se ovo dogodilo i da se krenulo sa radovima.

Zadovoljstvo meštana još je veće što će banjska Specijalna bolnica upravljati i „Kur-salonom“ i sa još dve ruinirane vile.

Sa rekonstrukcijom se počelo od krova, uskoro će i unutrašnje čišćenje. Direkcija za imovinu izdvojila je četiri miliona, a Ministarstvo zdravlja milion dinara dok je grad Loznica uradio projekat sanacije.

„'Kur-salon' može koristiti za stručne sastanke, za takozvani kongresni turizam ali i sve druge sadržaje. U druge dve vile planiramo da proširimo smeštajne kapacitete, prvenstveno luksuzni apartmani, objašnjava dr Zoran Grujić, zamenik direktora Specijalne bolnice „Banja Koviljača“.

Ovakvu posetu u julu, u Banji kažu ne pamte. Klupe pored „Kur-salona“ u parku uvek su pune gostiju.

Biljana Ratković iz Topole smatra da bi to trebalo da se to sredi da bude uglednije, lepše.

Nada Krstić iz Beograda se slaže da je ta naša istorija interesantna i da je treba sačuvati.

Za dve godine Koviljača obeležava 160 godina banjskog lečilišta. I meštani i zaposleni u Specijalnoj bolnici se nadaju da će u renoviranom „Kur-salonu“ tada dočekati goste.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво