Dva „klika” do Prištine

U najnovijoj video igrici „Kosovska zora”, koju je programirao dizajner Aleksandar Đokić, srpska vojska „osvaja” Kosovo i glavni grad pokrajine Prištinu.

Dizajner Aleksandar Đokić programirao je računarsku video igricu "Kosovska zora" u kojoj je cilj da igrač srpskom vojskom "osvoji" Kosovo i njen glavni grad Prištinu. 

Igra je smeštena u ne tako daleku 2012. godinu, gde pripadnici albanske gerile u jednom trenutku napadaju međunarodne snage na Kosovu. Igrač, kao zapovednik srpskih snaga, dolazi da "reši sukob".

Đokićeva nit vodilja bila je činjenica da je Vojska Srbije do sada u stranim izdanjima video igara bila predstavljana u negativnom kontekstu.

"Vojska ulazi u konflikt da bi zaštitila integritet Republike Srbije. Nisam hteo da predstavim Vojsku Srbije kao nekog ko prvi povlači potez jer je naša istorija puna slučajeva u kojima je morala da brani svoju zemlju, a ne da nekoga napada", istakao je Đokić za list "Politika"' i dodao da igra nije politički obojena, što pokazuje i činjenica da je prošla rigorozan sustem kontrole u Nemačkoj.

Ipak, mišljenja o igri su podeljena. Dok Austrija, Nemačka, Velika Britanija i SAD sa oduševljenjem igraju "Kosovsku zoru", brojne druge zemlje se bune protiv najnovije video igrice srpskog programera, zaključuje hrvatski "Jutarnji list".

Video-igrica donela je i mnoge nevolje Đokiću.

"Neslaganja pa čak i otvorene pretnje smrću stigle su od albanske igračke populacije. Mnogi povezuju igru s ratom na Kosovu devedesetih, što je sasvim pogrešno. Ovo je zaista jedna neutralna igra koja pruža moderno bojište, gde pobeda leži u taktici i snalažljivosti, a ne u tome s koje se strane rova nalazite", objasnio je Đokić i dodao da je upravo neutralnost bila jedan od uslova koji je morao da ispuni, kako bi igra uopšte bila objavljena.

Đokić je igru napravio za svega 14 meseci, a "sporna" tematika mu nije pravila nikakve probleme u vezi sa plasiranjem igre na tržište.

"Kosovska zora" je nastavak popularne strateške igre "'Blickrig", čiji su svi primerci rasprodati za samo 52 sata.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво