Šta se, zapravo, nalazi u crnoj kutiji

Kada god je reč o tragičnoj avionskoj nesreći, uvek se priča o pronalaženju crne kutije. Šta se zaista nalazi u njoj prikazali su na „Jutjub“ kanalu „Šta je unutra“.

Crna kutija, koja zapravo nije crna, uzeta je sa lovca „miraž 2000“, ali može da posluži kao dobar pokazatelj za taj uređaj u svim letelicama.

Može da izdrži temperature i do 1.000 stepeni Celzijusa i ogroman pritisak – i do 3.400 puta silu Zemljine teže. To joj je i potrebno da bi sačuvala izuzetno važne podatke kojima se može utvrditi šta se desilo sa avionom.

Svrha crne kutije jeste da sačuva najvažnije informacije o letu (pravac letenja, brzina, visina, očitavanja senzora), audio vezu, razgovor pilota i radio komunikaciju sa kontrolom letenja, kao i sve druge podatke potrebne za utvrđivanje razloga pada.

Sve se čuva na čipu, koji se nalazi zaštićen unutar kutije ispod nekoliko različitih slojeva izdržljivih materijala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи