Kraj godišnjih doba kakvim ih znamo?

Klimatolozi i meteorolozi su primetili događaj bez presedana koji bi mogao da dovede do kraja godišnjih doba kakvim ih znamo. Naime, vazdušne struje na severnoj hemisferi prešle su prirodnu barijeru ekvatora i povezale se sa onima na južnoj hemisferi.

Obično potpuno odvojene jedne od drugih ekvatorom, gde topli vazduh služi kao barijera, južnu i severnu hemisferu sačinjavaju struje hladnog, suvog i toplog, vlažnog vazduha.

Vazduh se obično kreće od istoka ka zapadu, ali novi podaci pokazuju da su struje sa severne hemisfere promenili pravac kretanja i povezali se sa onima sa južne.

„Dobro došli u klimatski haos. Moramo da proglasimo stanje globalne klimatske uzbune“, ističe klimatolog sa Univerziteta u Otavi, Pol Bekvit.

On je objasnio na snimku koji je objavio na Jutjubu da će ovim promenama proizvodnja hrane u svetu biti dovedena u pitanje, što bi moglo da dovede do „masivnih geopolitičkih promena“.

Naučnici objašnjavaju da je zagrevanje polarnog vazduha, usled klimatskih promena prouzrokovanih ljudskim aktivnostima, omogućilo vazdušnim strujama da skrenu.

„Ovo je jasna slika vremena koje se menja usled klimatskih promena. Nešto što se zasigurno ne bi desilo bez uticaja čoveka, a ako se nastavi preti sezonskim promenama“, kaže Robert Šibler, stručnjak za zaštitu okoline i klimatske promene.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи