Za crvene gaće na Hradčanima umetnicima preti zatvor

U Pragu je počelo suđenje trojici čeških umetnika iz kultne alternativne grupe "Ztohoven" jer su prošle jeseni prerušeni u dimničare sa krova sedišta češkog predsednika, zamka Hradčani u Pragu, ukrali predsedničku zastavu i umesto nje okačili ogromne crvene muške gaće.

Cilj umetnika bio je da pokažu da se Česi sadašnjeg predsednika stide, a za to im sada prete tri godine zatvora i plaćanje štete i odštete od ukupno 14.740 evra.

Matej Hajek i David Hons priznali su da su se prerušili baš u dimničare da usput pokažu i to dokle je došla islamofobija i ksenofobna histerija Čeha povodom izbegličkog talasa sa Bliskog istoka, kad prijavljuju policiji da su videli islamskog teroristu i kada opaze na susednom krovu običnog dimničara.

Odmah pošto ih je Predsednička garda uhapsila i predala policiji umetnici su objasnili da su umesto zastave okačili predsedniku Milošu Zemanu crvene gaće da pokažu koliko ga se Česi stide, pre svega, zbog njegovih proruskih stavova.

„Ne sećam se koliko dugo smo planirali u grupi 'Ztohoven' to penjanje na krov. Neko je došao i rekao, gle, oko Hradčana su skele, počele su asocijacije i evo završili smo tu, na sudu“, rekao je Hajek.

Današnje ročište umetnici su i inače pretvorili u teatar na radost mnogobrojnih novinara i simpatizera koji su došli da ih podrže, a sva trojica na suđenju su se pojavila u pozorišnim kostimima.

Umetnici su priznali da su možda mogli da naprave neku malu štetu na krovu, ali svakako ne u visini od 3.259 evra kako je izračunala Kancelarija predsednika koja još zahteva da umetnici plate pored štete i odštetu 11.507 evra i 11 evrocenti za nematerijalnu štetu, kakva se obično laća za duševne patnje, što znači da bi ih kačenje crvenog veša na Hradčanima koštalo skoro 15.000 evra.

Uspešna akcija čeških umetnika pokazala je takođe koliko rupa ima u obezbeđenju češkog predsednika i predsedničkog zamka i ključni ljudi iz obezbeđenja smenjeni su, a mere bezbednosti pojačane.

Ogromne crvene gaće iznad prozora predsednika Zemana vijorile su se prošlog septembra oko 45 minuta dok ih policija nije skinula.

Dok predsednik Zeman vrlo ozbiljno shvata taj umetnički hepening kao skrnavljenje državnih simbola, većina čeških zvaničnika, na čelu sa premijerom, crvenom donjem vešu slatko se smejala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара