Venčanje po uzoru na srednjovekovnu srpsku vlastelu

U okviru trodnevnog Međunarodnog vidovdanskog vitez festivala, Turistička organizacija grada Kruševca proteklog vikenda organizovala je prvo venčanje po uzoru na srednjovekovnu srpsku vlastelu, koje će ubuduće biti deo njihove standardne turističke ponude.

U svečanim odorama, praćeni vitezovima, dvorskim damama i svatovima, Ivana Popović i Bogdan Mihajlović odlučili su da se u crkvi Lazarici zavetuju na večnu ljubav i slogu. Onako kako se veruje da je to činila i srpska vlastela.

„Ja sam zadovoljna kako je sve ovo ispalo i drago mi je što smo deo srednjovekovnog venčanja, po prvi put u Kruševcu“, kaže mlada, Ivana Mihajlović.

„Nisam mogao da pretpostavim da će sve ovo izazvati toliku pažnju javnosti. Iako mi je drago da smo deo jednog takvog dešavanja u našem gradu, otuda verovatno i osećam tremu“, sa osmehom kaže mladoženja, Bogdan Mihajlović.

Za razliku od mladoženje, streličari tremu nisu imali. S uspehom su odgovorili na izazov gađanja jabuke, baš kao i ugostitelji koji su pripremili svečanu zakusku po uzoru na srednjovekovnu.

„Nije bilo lako ustanoviti šta je tada bilo na trpezama. Oslonili smo se na istraživanja koja su se odnosila na period Nemanjića. Vladari toga doba su imali bogatu trpezu, jer se verovalo da snaga kroz usta ulazi. Za razliku od običnog naroda koji je jeo slabiju hranu i povrće, oni su jeli dosta divljači i mesa, piletine manje jer su je čuvali zbog jaja, a uvozili su dosta začina i masline“, objašnjava Nenad Mihajlović iz restorana „Konak".

Otuda su se uz brojne đakonije pred mladencima na trpezi kao glavno jelo našli junetina, zečetina i riba, ali i gulaš od divljači, pileći čerbiš, meljanik od boba, heljdopita i zeljanica bez jaja, seljačka pšenična pogača, kiselo mleko i domaći sir kao retke poslastice koje su služene samo za slavlja. A na kraju, umesto poslastica služeno je voće, uz župsko crveno kojim se nazdravljalo.

U čast mladenaca, a na radost gostiju i brojnih sugrađana koji su poželeli da s njima podele radost i budu deo bajkovite priče koja je staroj srpskoj prestonici udahnula novi život.

„Ovo srpsko srednjovekovno venčanje ostaje u ponudi naše Turističke organizacije. Svako ko bude želeo da se venča u crkvi Lazarici sa vitezovima, moći će uz našu pomoć, jer sada imamo svoje carske vitezove 'Sveti knez Lazar'“, istakla je Suzana Milosavljević, direktorka Turističke organizacije Kruševac.

Svoju šansu Ivana i Bogdan su iskoristili na najlepši način. Zavet koji su danas u crkvi dali za tri nedelje, kada srede utiske, ponoviće i pred matičarem.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво