Slučajno otkrili skelet mamuta star više od 10.000 godina!

Radnici koji su prekopavali prometnu ulicu u meksičkom gradu Tultepeku da bi uradili drenažu, oduševili su paleontologe kada su prijavili da su pronašli skelet mamuta.

Na osnovu analize skeleta utvrđeno je da je bio visok 4,9 metara i težak oko 10 tona. Eksperti su ocenili da je ova džinovska vrsta izumrla tokom perioda pre 12.000 do 14.000 godina, a ostaci u tlu su pronađeni samo nekoliko metara ispod nove civilizacije.

Pronađene su i kosti rebarnog dela, nogu i kučme zbog čega stručnjaci veruju da je mamut doživeo strašnu sudbinu.

Paleontolozi veruju da su ga ljudi isekli i odneli njegovo meso i kožu. Imao je između 20 i 25 godina kada je umro. Pretpostavljaju da se zver zaglavila u mulju, a da su njegove delove tela naknadno odnele i druge životinje.

Pripadao je vrsti Mammuthus Columbi, odnosno porodici mamuta koji su živeli u Severnoj i Centralnoj Americi.

Samo na području glavnog grada Meksika pronađeno je oko 50 ostataka mamuta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво