Kako se hlade životinje u jagodinskom zoo-vrtu

Visoke temperature, prave tropske, teško podnose životinje u Zoološkom vrtu u Jagodini, a radnici čine sve, pre svega čestim rashlađivanjem vodom iz šmrkova kaveza i životinja, da im pomognu.

Како се хладе животиње у јагодинском зоо-врту Како се хладе животиње у јагодинском зоо-врту

Životinje su trome, pospane, sporo se kreću i čestim izmenama vode za piće, rashlađivanjem kavaza i prskanjem pod mlazom u kome posebno uživaju medvedi i tigrovi, pomažemo im da savladaju visoku temperaturu, ističu radnici zoo-vrta Tanjugu.

Žirafa, kamile, zebre, antilope, majmuni i druge životinje iz afričkog podneblja dobro podnose temperature, stalno su napolju i samo im češće nego inače menjamo vodu za piće, kažu radnici.

Bazen sa fokama, koje su stanovnici hladnih predela, dobio je sistem za rashlađivanje i nadstrešnicu, kako bi ovih vrelih dana lakše podnosile visoke temperature, otkriva veterinar zoo-vrta, Vladimir Jovanović.

Zahvaljujući novom uređaju, koji je isti kao u beogradskom zoo-vrtu, temperatura u bazenu za foke ne prelazi 17 stepeni Celzijusovih, ističe Jovanović.

U letnjim danima prošlih godina, do instaliranja sistema za rashlađivanje, bazen sa fokama radnici zoo-vrta u Jagodini su rashlađivali tako što su u njega, po nekoliko puta dnevno, stavljali sante leda.

Zoo-vrt u Jagodini, koji je sastavni deo Turističkog kompleksa „Potok“, Akva-park i Muzeja voštanih figura, idućeg meseca će obeležiti deset godina rada.

Zoo-vrt u Jagodini ima oko sto vrsta životinja sa oko 400 primeraka, ne računajući ptice, a najbrojnije posete su leti, dok su krajem i početkom školske godine najbrojnije đačke ekskurzije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи