Srpski alpinisti osvojili vrh Evrope

Nakon 10 dana mukotrpnog penjanja na najviši vrh Evrope, alpinisti Zoran Pavlović, Aleksandar Milosavljević, Mladen Đorđević, Đorđe Veselinov, Šahrdad Šarabijani Šeki, Nemanja Anđelković i Igor Marković postali su prvi srpski tim koji je ove godine osvojio vrh Monblan u zimskim uslovima i popeo se na visinu od 4.810 metara.

Tim poduhvatom se hrabri tim svrstao među tri tima koja su izašla na vrh u prethodnih deset dana i jedini tim iz Srbije koji je izveo zimski uspon na Monblan u 2016. godini.

Nakon 10 dana penjanja, zastrašujućeg krckanja leda pod nogama, jakog vetra, manjka kiseonika, pa čak i hirurškog uklanjanja dela tkiva sa ruke zbog promrzlina jednog od alpinista, momci su osvojili vrh i postigli uspeh vredan svake pohvale.  

Aleksandar Milosavljević, jedan od članova tima, ističe da su jutra bila ispunjena hiljadama nijansi crvenih i žutih boja, a kada bi zraci sunca počeli da kupaju Alpe, snaga bi navirala i avanturisti bi imali volje za osvajanje planinskog vrha. 

Tim alpinista osvojio je krov Evrope 18. juna u 10.34 i sa još jednom ekipom ruskog tima, koji je već bio na vrhu, proslavio i iskazao međusobno poštovanje.

Kako je istakao Milosavljević, taj put predstavlja neizmernu sreću, jednu veliku pobedu, fantastičnu avanturu i uspeh za Srbiju, kao i ispunjen veliki san svakog planinara – osvojen Monblan.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво