Magična plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru

Vlasinsko jezero čuveno je po plutajućim ostrvima. Jedno veće doplivalo je do obale i postalo atrakcija za turiste. Tresetna ostrva nastala su polovinom prošlog veka kada su se punjenjem jezera, odvojila od dna i isplivala na površinu. Prostiru se na oko 10 hektara i zaštićena su kao prirodni fenomen.

Mobi Dik je stigao do obale. To je najveće plutajuće ostrvo na Vlasinskom jezeru, površine dva hektara. Posetiocima jezera i meštanima prizor se dopada i veruju da ostrvo neće smetati kupačima.

Direktorka Turističke organizacije Surdulica, Biljana Nikolić kaže da se glas o ostrvima širi.

„Svako poziva koga god ima da dođe, jer ovo je jedinstvena prilika da doživite Vlasinu u svoj njenoj prirodnoj vrednosti koju ima, a koju čine, pre svega, ploveća ostrva“, istakla je Nikolićeva.

Prirodan fenomen i retkost u svetu. Jedan od razloga što je Vlasina proglašena predelom izuzetnih odlika.

„Tresetno ostrvo da bi nastalo treba da prođe između dve i tri hiljade godina. Nekada je ovo bila najveća močvara na Balkanu, a 1948. godine izgradnjom brane i punjenjem jezera, isplivala su ostrva sa dna“, objasnio je Novica Stanković, šef Čuvarske službe PIO.

Debljina treseta je od jednog do tri metra. Ploveća ostrva su zaštićena kao raritet, prirodno dobro. Posećuju ga čuvari prirode, istraživači, uz posebnu dozvolu.

Plutajuće ostrvo je jedinstven fenomen, ali je jedinstven i osećaj stajati na njemu. Tlo je mekano, a cela površina ostrva prekrivena je bujnom vegetacijom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи