Muzej voštanih figura čuva kočije kralja Milana

U Muzeju voštanih figura u Jagodini, uz figure 30 najpoznatijih ličnosti iz sveta nauke, politike, književnosti, filma, sporta nalaze se i kočije zatvorenog tipa iz 19. veka za koje se veruje da su pripadale dvoru kralja Milana Obrenovića.

Музеј воштаних фигура чува кочије краља Милана Музеј воштаних фигура чува кочије краља Милана

Upravnica jagodinskog muzeja Jelena Bulatović rekla je da su kočije vlasništvo srednjovekovnog manastira Jošanica kod Jagodine.

Stare su više od 150 godina, izgrađene od ružinog i trešnjevog drveta, veoma su dobro očuvane i u voznom stanju, za dva konja.

Prilikom konzervatorskih radova na kočijama je postavljen samo novi tapacirung, ostalo je sve orginalno, istakla je upravnica Bulatović.

Prema njenim rečima, dugo se tražilo mesto u gradu za kočije, bio je planiran prostor ispred Kulturnog cententra kraj spomenika Svetozaru Markoviću, a onada je prevladala ideja bivše upravnice Muzeja voštanih figura Milene Anđelković, da to bude ovaj muzej.

Kočije su u muzej dovučene, nisu šlepane, a i malo su upotrebljavane jer su ih monahinje čuvale, istakla je Bulatovićeva.

Kočije su do šezdesetih godina bile u funkciji, a ne zna se kako su dopsele u ovaj manastir.

Pretpostavka je da su darovane Jošanici čiju je obnovu kralj Milan izdašno pomagao, ističu u Zavodu za zaštitu Spomenika kulture iz Kragujevca i napominju da se sa sigurnošću može tvrditi da je to jedini prevozni luksuzni objakat te vrste iz druge polovine 19.veka, koji je sačuvan u Srbiji.

Konzervatorski radovi na kočijama obavljeni su u radionici Zavičajnog muzeja u Aranđelovcu.

U Muzeju voštanih figura u Jagodini, jedinom u Srbiji, nema voštane figure kralja Milana, ali kočije su tu.

U manastiru Jošanica, koji je oko 16 kilometra zapadno od Jagodine, i u kome se po narodnom predanju knez Lazar venčao sa kneginjom Milicom, kažu da su kočije bile zanimljive mnogima koji su za njih čuli i koji su ih videli, mnogi su hteli da ih kupe nudeći velike svote novca, pa su monahinje morale da ih kriju, pokrivaju granama, travom i lišćem i često premeštaju sa mesta na mesto.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи