Potopljeni britanski „duh“ iz Drugog svetskog rata pronađen kod Sardinije

Ronioci su kod Sardinije locirali potonulu britansku podmornicu iz Drugog svetskog rata više od 70 godina nakon što je nestala sa 71 članom posade.


Podmornicu „T klase“ Kraljevske mornarice, zvanične oznake „P 311“, pronašao je lovac na olupine Masimo Domeniko Bordone, na oko 100 metara dubine kod obale Sardinije.

Bordone je rekao da kada je spazio siluetu podmornice pomislio je na mornare koji su izgubili živote.

„To je sudbina koju su podelili brojni ljudi različitih zastava, posebno u podmornicama“, rekao je Bordone.

Osamdesetčetiri metra dugačka podmornica isplovila je sa Malte 28. decembra 1942. godine na misiju da „čeriot“ torpedima potopi dve italijanske krstarice. Međutim, poslednji signal je poslala 31. decembra i verovali su da je udarila u minu.

Podmornica se nalazi u izuzetno dobrom stanju, čime je stavljena tačka na sedam decenija staru misiju. Bordone veruje da su jedna ili dve unutrašnje komore ostale nepotopljene, i da je verovatno da su mornari ostali unutra i ugušili se od manjka kiseonika.

Ipak, olupina najverovatnije neće biti izvađena.

„Olupine se vade samo u slučaju ekstremno važnih istorijskih razloga. Kada vojno plovilo potone ono postaje ratni grob i treba ga ostaviti tamo gde jeste“, rekao je portparol italijanske mornarice.

Kapetan podmornice bio je 35-godišnji Ričard Kejli, ratni heroj koji se istakao u nekoliko operacija u Mediteranu. Vodi se kao da je potopio skoro 70.000 tona, što mu je zaradilo nadimak „Dedaj Dik", odnosno „Oštrooki Dik".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво