Neandertalci isklesali misterioznu pećinsku strukturu pre 175.000 godina

Duboko u pećini Brinikel u Francuskoj pronađena je misteriozna struktura za koju naučnici čvrsto veruju da je delo neandertalaca koji su tu živeli pre 175.000 godina.

Fantastična konstrukcija napravljena je od skoro 400 stalagmita koji su naslagani jedan na drugi kako bi formirali primitivni zid. Najkarakterističnije formacije su dva prstenasta zida sastavljena iz četiri sloga. Najveći zid dugačak je sedam metara.

„Ovo je potpuno drugačije od bilo čega što smo ranije videli. Ovo je fantastično otkriće“, rekao je Marije Soresi, arheolog sa Univerziteta Lajden.

Radovi u pećini se smatraju jedinstvenim dostignućem u istoriji neandertalaca, a građevina se uzima kao jedan od prvih građevinskih projekata koje je izgradila ljudska ruka. Delovi zidova pećine pokazuju znakove oštećenja od vatre.

Tako su na nekim mestima stalagmiti pocrneli ili poprimili crvenu boju od vrućine, zbog čega istraživači sumnjaju da su neandertalci ugrađivali kamine kako bi osvetlili pećinu.

Međutim, prema najnovijim testovima, objavljenim u časopisu Nature, pokazali su da je njihova starost višestruko veća.

Svrha građevina za sada ostaje enigma. Žak Žober sa Univerziteta u Bordou kaže da mesto tako duboko u pećini verovatno nije bilo namenjeno za život ili kuvanje, već je imalo neku kulturološku važnost.

Pronalazak je dokaz da neandertalci nisu bili naši priglupi preci kako se najčešće predstavljaju. U prilog tome idu i druga istraživanja koja su pokazala da su koristili složene tehnike lova, jezik, pigmente za farbanje i poznavali sofisticirane načine za pravljenje vatre.

Žober ističe da postoje drugi primeri neandertalskih struktura, ali nikada „građevine ove veličine i toliko duboko u pećini“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи