Psi više vole Bijonse nego Betovena

Većina pasa bolje reaguje na pesmu Bijonse "Single ladies" i moderni zvuk u odnosu na Mocartovu „Malu noćnu muziku“ i klasične kompozicije, a reč je o rezultatu eksperimenta „Muzičke preferencije domaćih pasa“ koju je organizovala kompanija „Soni“.

Пси више воле Бијонсе него Бетовена Пси више воле Бијонсе него Бетовена

Poput ljudi, i psi imaju svoj muzički ukus, pokazalo je istraživanje sprovedeno povodom predstavljanja „Sonijevog“ audio-sistema velike snage GTK-XB7.

U eksperimentu je učestvovalo devet pasa različitih rasa kojima su naizmenično puštani hitovi Bijonse, Džastina Bibera, Tejlor Svift, Elvisa Prislija i Martina Geriksa kao i večne, klasične kompozicije Baha, Pahelbela, Mocarta, Betovena i Čajkovskog.

Rezultati su pokazali da gotovo dve trećine ispitanih pasa, 62 odsto, spontano radije bira da sluša Bijonse nego Betovena i klasične kompozicije – koje je izabralo 38 odsto pasa.

Istraživači su puštali jednu popularnu i jednu klasičnu pesmu na dva zvučnika dubokih basova, u kombinaciji sa raznobojnim trosmernim osvetljenjem koje prati ritam, a psi su se uglavnom duže zadržavali ispred zvučnika sa popularnom muzikom, što sugeriše da više uživaju u slušanju energičnih ritmova.

Kakve pesme prijaju čovekovom najboljem prijatelju ispitivale su stručnjak za percepciju životinja i članica evropskog Udruženja za ispitivanje ponašanja životinja, dr Ana Vilkinson i doktorand Natalija Albukerki.

„Želeli smo da damo novo značenje zabavi, a za to nema boljeg načina nego da pozovemo svoje krznene prijatelje da nam se pridruže na podijumu za ples“, otkrio je direktor sektora za video i zvuk kompanije „Soni Evropa“ (Sony Europe), Alberto Ajala.

Naučnici su i ranije ispitivali kako muzika utiče na životinje i zaključili su, na primer, da krave koje slušaju Mocarta daju više mleka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво