Mafijaši došli da polažu test za zatvorske čuvare

Za gotovo osam hiljada mladih Italijana željnih posla, polaganje testa za 400 radnih mesta čuvara u zatvoru pretvorilo se u fijasko, jer se ispostavilo da je to i za mafiju bila odlična prilika.

Italiju potresa veliki skandal u koji su upleteni zatvorski sistem i napuljska mafija Kamora.

Naime, država je raspisala konkurs za 400 novih zatvorskih čuvara. Prijavilo se čak 8.000 kandidata, koji su morali da polažu rigorozan test.

Ispostavilo se da je Kamora nabavila pitanja sa testa, što je iskoristila na dva načina – pitanja su predali svojim saradnicima, sa namerom da se tako infiltriraju u zatvorski sistem i postave ih kao nove čuvare.

Istovremeno, nisu mogli da odole prilici za zaradu, pa su pitanja prodavali i drugima, za po 25.000 evra.

Na testu u Napulju, čak 88 kandidata je uhvaćeno sa unapred pripremljenim odgovorima.

Ispit će se ponoviti.

Varanje na testovima za poslove u javnom sektoru u Italiji nije ništa novo.

U Italiji ništa novo

Poslednjih godina otvorene su mnoge istrage tim povodom, recimo oko konkursa za saobraćajne policajce, pa čak i oko testova koji su se polagali za mesto univerzitetskog profesora.

Na trgu koji se nalazi u blizini Ministarstva pravde u Rimu, nekoliko desetina mladih je juče protestovalo duvajući u pištaljke i mašući zastavama, povremeno pevajući i himnu Italije.

Zahtevaju od vlade da hitno zaposli 1.000 zatvorskih čuvara!

„Bio bih ponosan da nosim državnu uniformu“, ističe 25-godišnji Mario. „Ali je u Italiji jako teško naći posao i imati svetlu budućnost.“

Uz njega se našao i 24-godišnji Maurusijo, koji je dodao da mu je muka od pasivnosti države i koda ćutanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи