Tito je voleo da vozi i mogao da bira šta će da vozi

Josip Broz, doživotni predsednik Jugoslavije, voleo je da vozi, a mogao je i da bira šta će da vozi: „rols-rojs“, neki od 11 „mercedesa“ ili 12 „kadilaka“, džipove, elektromobile, ali i neku od domaćih „zastava“.

Titovi „mercedesi pulmani“ i jedan „rols-rojs“ najvrednija su kolekcija automobila na Balkanu i jedinstvena u svetu. Ti automobili su poslednji ručni radovi nemačke auto-industrije i svakako za ono vreme tehnološki najprestižnije limuzine.

Poslednjeg „pulmana“ Socijalistički savez radnog naroda Jugoslavije platio je za svog omiljenog vladara čak 600.000 nemačkih maraka u zlatu.

„Ta vozila nikada nisu bila ni u jednom servisu, ovlašćenom ili bilo kom drugom. Uvek su ugrađivani originalni delovi i majstori u Gardi poznaju dovoljno ta vozila da ih mogu održavati“, istakao je Mirko Radivojević, zastavnik voda saobraćajne policije Garde Vojske Srbije.

Osim „mercedesa“, tu je i „rols-rojs“ koji je engleska kraljica Elizabeta poklonila maršalu. Jedinstven je po tome što je jedan od samo osam takvih automobila u svetu.

Tepihe za njega isporučio je lično tadašnji šah Irana Reza Pahlavi. Inače, i sad se u „Rols-Rojsu“ čuvaju drveni kalupi po kojima je savijan lim da u slučaju bilo kakvog sudara mogu ponovo napraviti isto krilo.

Jedan od najvrednijih automobila Titove zbirke je „mercedes 600 landaulet“ u kojem su se vozili mnogi poznati svetski državnici. Napravljeno je svega sedam ovakvih vozila. Između ostalog, vlasnici su bili bugarski premijer Todor Živkov, Nikolaj Čaušesku, Kim Il-sung, sultan od Bruneja, a za papu je urađena specijalna verzija koja je osim krova koji se skida imala i blindu.

Ova retka i lepa zbirka spasena je 2003. godine kada je trebalo da bude prodata za nekoliko miliona evra onima koji su za nju mogli da u to vreme dobiju mnogostruko više.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво