Oluje na Suncu izvor života na Zemlji

Sunce i njegove oluje doneli su na Zemlju neke od uslova za nastanak i razvoj života, navode u najnovijoj studiji o poreklu biomolekula stručnjaci Nase.

Олује на Сунцу извор живота на Земљи Олује на Сунцу извор живота на Земљи

Reč je o novom objašnjenju porekla složenih biomolekula, to jest hemijskih jedinjenja u živim organizmima na Zemlji, u šta je uključeno Sunce, njegove erupcije, istakao je u izjavi za AFP Vladimir Ajrapetijan, iz Centra „Godar“ Američke agencije za istraživanje svemira (Nasa), koautor studije.

Zemlja je veoma posebna planeta. Njen vazduh sadrži savršenu kombinaciju hemijskih supstanci potrebnih za život i njena temperatura je idealna, omogućavajući da voda bude tečna.

Pod pretpostavkom da je Sunce u svojoj „mladosti“ bilo aktivno kao mlade zvezde koje osmatramo danas, Ajrapetijan i njegove kolege proučavali su model uticaja solarnih oluja - žestoke bujice čestica i zračenja s naše zvezde u svemir, te i u mladu Zemljinu atmosferu.

„Posmatranje mladih zvezda, poput našeg Sunca, u prvih nekoliko stotina miliona godina ukazuje na to da je naše Sunce imalo burnu prošlost, sa takođe čestim i moćnim erupcijama“, rekao je Nasin stručnjak naglasivši da su te moćne solarne oluje izbacivale tokove energije više od hiljadu milijardi puta jače od atomske bombe.

Autori su simulacijom otkrili da naelektrisane solarne čestice ulaze u interakciju sa komponentama atmosfere Zemlje, a molekuli azota se pretvaraju u azot-dioksid (N2O) i u vodonik-cijanid (HCN).

Vodonik-cijanid tada može da obezbedi snabdevanje azotom za formiranje aminokiselina, za nastanak proteina i gradivnih blokova života. Azot-dioksid, gas staklene bašte, mogao je da zagreje površinu Zemlje i dovede je na temperaturi kompatibilnu s tečnim stanjem vode, iako je u to vreme Sunce bilo 30 odsto slabije nego sada.

„To ukazuje na to da je, čak i tada, dok su sudari asteroida i kometa tek snabdevali Zemlju vodom, naša planeta bila naseljiva“, zaključio je istraživač i dodao da se to desilo mnogo ranije nego što smo mislili.

Naučna zajednica veruje da su se prvi oblici života na Zemlji pojavili pre 3,5 milijardi godina.

Studija je objavljena u časopsu Nature Geoscience.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво