Identifikovano 1.284 novih egzoplaneta!

Teleskop „Kepler“ otkrio je 1.284 nove egzoplanete. Naučnici su do tog broja došlo preciznijom identifikacijom više od 4.000 isprva snimljenih planeta. Nasa procenjuje da je od 1.284 novootkrivenih planeta oko 550 stenovito, a devet od njih se nalazi u nastanjivoj zoni. Potencijalno najbliža naseljiva planeta udaljena „samo“ 11 svetlosnih godina od Zemlje.

20.05 - Natalija Batalija objasnila je da svemirski teleskop očekuje još jedna runda lova na planete, što znači da „se vidimo sledeće godine“. Naučnici su se zahvalili još jednom na velikoj pažnji.

19.45 - Nasa procenjuje da u okviru 1.284 nove egzoplanete, oko 550 bi mogle da budu stenovite planete. Još bitnije, devet od njih nalaze se u naseljivoj zoni, odnosno na pravoj udaljenosti od svojih zvezda da bi mogle da imaju poželjnu atmosferu i tečnu vodu. Sa ovih devet, ukupno 21 egzoplaneta se sada nalazi u ekskluzivnoj grupi.

19.35 - Uprkos tome što su mnogi želeli da čuju nešto o vanzemaljskom životu, iz Nase kažu da na tom polju nemaju novosti. Pol Herc objašnjava da „Kepler“ funkcioniše u okviru programa „Luk otkrića“, kojim bi, u budućnosti, trebalo da bliže nadgledamo egzoplanete i tražimo tragove gasova koji bi mogli da budu indikatori bioloških procesa.

19.25 - Teleskop „Kepler“ stalno nadgleda i snima više od 155.000 zvezda. Potencijalno najbliža naseljiva planeta nalazi se na „samo“ 11 svetlosnih godina od Zemlje.

19.20 - Natali Batalija objasnila da je nekoliko desetina egzoplaneta indentifikovano kao „zemljolike“ i da su posebno zanimljive za proučavanje jer se nalaze na sličnim udaljenostima od svoje zvezde kao Zemlja od Sunca, a takođe su sličnih veličina. Svi podaci se skupljaju i biće stavljeni na raspolaganje svim drugim agencijama za istraživanje svemira.

19.15 - „Kepler“ je identifikovao 1.284 novih planeta! Time je broj poznatih egzoplaneta više nego udvostručen, istakao je Timoti Morton.

19.10 - „Objavljujemo otkriće stotina novih planeta koje je teleskop 'Kepler' otkrio proteklih godina“, rekao Pol Herc, direktor Nasinog odeljenja za astrofiziku u Vašingtonu, pohvalivši sve koji su naporno radili na identifikovanju planeta i obradi podataka sa „Keplera“.

Otkriće su predstavili i javnosti detaljno objasnili Pol Herc, direktor astrofizičarskog odeljenja u Nasinom sedištu, Timoti Morton sa Prinstona, Natali Batalija, stručnjak u okviru „Kepler“ misije u Nasinom „Ejms“ centru, i Čarli Sobek, menadžer Kepler/K2 misije takođe u „Ejms“ centru.

Teleskop „Kepler“ lansiran je 2009. godine, kada naučnici nisu znali koliko sličnih planeta ima van našeg solarnog sistema. Zahvaljujući 600 miliona vrednom teleskopu astronomi sada imaju daleko bolje razumevanje o našoj galaksiji i smatraju da postoji veliki broj Zemljinih „rođaka“.

„'Kepler' je završio svoju glavnu misiju 2012. godine i onda produžio rad na dodatnoj misiji još godinu dana. U 2014. godini započeta je nova produžena misija nazvana K2, tokom koje naučnici proučavaju i traže egzoplanete, ali i mlade zvezde, supernove i druge kosmičke fenomene“, navode iz Nase.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво