Prvi put razvijen ljudski embrion u laboratoriji

Naučnici su uspeli po prvi put da razviju ljudski embrion u laboratorijskim uslovima i van majčinog tela, time omogućivši uvid u „najmisteriozniji stadijum ranog ljudskog života".

Први пут развијен људски ембрион у лабораторији Први пут развијен људски ембрион у лабораторији

Naučnici su prethodno bili u mogućnosti da proučavaju ljudske embrione u svrhe istraživanja samo u prvih sedam dana, nakon kojih bi embrion morao da se usadi u majčinu matericu da bi preživeo i dalje se razvio. 

Korišćenjem metode pod nazivom mikrobiološka kultura, koja je prethodno testirana na embrionu miša, naučni timovi su mogli da posmatraju ljudski embrion iz sata u sat i vide kako se razvija i samoorganizuje do 13. dana.

„Ovaj stadijum je najveća enigma ljudskog razvoja“, otkrila je Magdalena Zernicka-Gec sa Univerziteta Kembridž, koja vodi ceo projekat. „Reč je o periodu u kome se bukvalno određuje oblik tela.“

Naučna studija, objavljena u magazinu Nature and Nature Cell Biology, govori o ljudskim ćelijama koje će formirati čovečje telo i koje se organizuju u osnovnu strukturu ljudskog embriona posle implantacije.

„Razvijanje embriona je izuzetno kompleksan proces i naš sistem možda ne bi mogao da u potpunosti isprati njegov svaki aspekt. Projekat nam je, doduše, dozvolio da otkrijemo neverovatan kapacitet samoorganizacije, što prethodno nismo znali“, otkrila je Marta Šabazi sa britanskog univerziteta Kembridž, jedna od članica naučnog tima.

Robin Lovelbedž, stručnjak za matične ćelije britanskog Instituta „Frensis Krik“, koji nije direktno uključen u istraživanje, rekao je da studija pruža prvi pogled u rani razvitak ljudskog embriona u trenutku kada bi se obično usadio u matericu i postao nevidljiv, čime bi dalje istraživanje bilo onemogućeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара