Razvijen protivotrov koji deluje protiv 18 vrsta zmija

Godišnje 94.000 ljudi umre od ujeda zmija širom sveta, a najveći broj smrti je zabeležen je u južnoj Aziji i podsaharskoj Africi. Zato su istraživači sada uspeli da razviju protivotrov koji je delotvoran kod ujeda 18 različitih vrsta zmija.

Glavna prepreka u spasavanju života širom sveta je dostupnost protivotrova. Doskora, zlatni standard bio je davanje ciljanog protivotrova koji je delotvoran protiv specifične vrste zmije.

Ali to znači da doktor mora da zna koja je od 600 različitih vrsta otrovnih zmija u pitanju, što značajno povećava cenu skladištenja velikog broja drugačijih protivotrova.

U Africi se najdelotvornijim pokazao protivotrov osmišljen za borbu protiv ujeda nekoliko vrsta otrovnica i kobri sa kontinenta. Međutim, izveštaji pokazuju da će zalihe ovog protivotrova nestati do juna.

Glavni snabdevač, francuska farmaceutska kompanija, zaustavila je proizvodnju jer je protivotrov neprofitabilan.

Naučnici na Tajlandu su u tu svrhu napravili protivotrov koji je delotvoran kod ujeda 18 različitih otrovnica koje žive Aziji i Africi.

Tim ističe da je njihova verzija protivotrova pristupačna, što će joj omogućiti široku upotrebu u najteže pogođenim regionima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара