Žrtve je ni ne čuju da dolazi

Kada golub leti, možete čuti kako, pomalo traljavo, maše krilima. Kada je soko u pitanju, let je snažan i graciozan, ali se njegovo kretanje i dalje čuje. Kada sova leti? Potpuna tišina.

Prosto je neverovatno gledati eksperiment koji je ekipa Bi-Bi-Si Zemlje sprovela sa ultra-osetljivim mikrofonima koji su prikupljali i najmanji šum dok su ptice proletale iznad njih.

Iako su pretpostavljali kakav će rezultat biti kada je golub u pitanju, pa i to da će soko biti nešto nečujniji, istraživači su ostali prilično iznenađeni kada su otkrili da mikrofoni uopšte nisu registrovali let sove.

Potpunu „nečujnost“ noćnom predatoru omogućavaju ogromna krila u odnosu na malo telo. Sova može nežno da maše krilima i jedri kroz vazduh.

Golubova krila mnogo su manja u odnosu na njegovo telo pa mora jako da maše njima da bi leteo, dok soko svoja krila koristi više kako bi generisao što veću brzinu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи