петак, 29.04.2016, 15:25 -> 16:25
Извор: Танјуг
Stefan „skuvao“ pobedu i postao najbolji na Balkanu!
Stefan Stanković, 16-godišnji kuvar iz Knjaževca, pobednik je 10. Međunarodnog prvenstva ugostiteljskih radnika održanog u Crnoj Gori.
Šesnaestogodišnji kuvar, kao jedan od najmlađih učesnika tog prestižnog takmičenja, koje je krajem aprila održano u Budvi, okitio se zlatnom medaljom.
„Konkurencija je bila izuzetno jaka. U grupi su bili takmičari do 23 godine, a ja imam samo 16 godina. To me, ipak, nije sputalo da se međunarodnoj kulinarskoj javnosti predstavim u najboljem svetlu. Pripremao sam rolovanu piletinu, kari sos, grilovano povrće i pire od šargarepe“, rekao je Stefan Stanković.
U Ugostiteljsko-turističkoj školi u Nišu, nisu štedeli reči hvale na račun svog učenika Stefana Stankovića.
„On spada u grupu izuzetno talentovanih đaka“, rekao je njegov predmetni natavnik Petar Arsenov.
„Stefan je učenik druge godine srednje škole, a po znanju, interesovanju i kulinarskim veštinama, u rangu je učenika četvrtog razreda. Intenzivne pripreme, po propozicijama za ovo takmičenje, trajale su dvadesetak dana i on je sve to uspešno savladao“, istakao je Arsenov.
Odlazak nike ekipe u Crnu Goru omogućilo je Udruženje ugostiteljsko-turističkih poslanika Niša.
Na međunarodnoj kulinarskoj smotri u Budvi, čast srpske gastronomije branilo je još nekoliko srednjih škola i udruženja iz Srbije, a među učesnicima našli su se i predstavnici država u okruženju, kao i iz Rusije, Ukrajine i Azerbejdžana.
Za Stefana više nema dileme, kada je u pitanju izbor buduće profesije. Sebe već vidi u kulinarskom poslu, jer to mu ide od ruke još od malih nogu. Kako poručuje, želi da nastavi porodičnu tradiciju, a to je ugostiteljstvo, jer iver ne pada daleko od klade.
Ovim rečima je uspeh svog sina prokomentarisao Stefanov otac Selibor Saša Stanković.
Poznati knjaževački majstor roštilja, koji je kulinarske tajne učio od svog oca, poznatog niškog ugostitelja Radeta Stankovića, ponosan je na sina Stefana, koji je krenuo njegovim stopama i postao najbolji mladi kuvar na Balkanu.
„Kulinarstvo je porodična tradicija. Moj otac je bio vrhunski kuvar u Nišu. I moj stariji sin Saša takođe se bavi ugostiteljstvom. Trudimo se da to nastavimo, prezentujemo, ali i da prenosimo znanje budućim generacijama“, rekao je Stanković.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар