Stefan „skuvao“ pobedu i postao najbolji na Balkanu!

Stefan Stanković, 16-godišnji kuvar iz Knjaževca, pobednik je 10. Međunarodnog prvenstva ugostiteljskih radnika održanog u Crnoj Gori.

Šesnaestogodišnji kuvar, kao jedan od najmlađih učesnika tog prestižžnog takmičenja, koje je krajem aprila održžano u Budvi, okitio se zlatnom medaljom.

„Konkurencija je bila izuzetno jaka. U grupi su bili takmičari do 23 godine, a ja imam samo 16 godina. To me, ipak, nije sputalo da se međunarodnoj kulinarskoj javnosti predstavim u najboljem svetlu. Pripremao sam rolovanu piletinu, kari sos, grilovano povrće i pire od ššargarepe”“, rekao je Stefan Stanković.

U Ugostiteljsko-turističkoj šŠkoli u Niššu, nisu šštedeli reči hvale na račun svog učenika Stefana Stankovića.

„On spada u grupu izuzetno talentovanih đaka”“, rekao je njegov predmetni natavnik Petar Arsenov.

“„Stefan je učenik druge godine srednje šškole, a po znanju, interesovanju i kulinarskim vešštinama, u rangu je učenika četvrtog razreda. Intenzivne pripreme, po propozicijama za ovo takmičenje, trajale su dvadesetak dana i on je sve to uspeššno savladao”“, istakao je Arsenov.

Odlazak niške ekipe u Crnu Goru omogućilo je Udružženje ugostiteljsko-turističkih poslanika Nišša.

Na međunarodnoj kulinarskoj smotri u Budvi, čast srpske gastronomije branilo je jošš nekoliko srednjih škola i udružženja iz Srbije, a među učesnicima naššli su se i predstavnici držžava u okružženju, kao i iz Rusije, Ukrajine i Azerbejdžžana.

Za Stefana više nema dileme, kada je u pitanju izbor buduće profesije. Sebe već vidi u kulinarskom poslu, jer to mu ide od ruke jošš od malih nogu. Kako poručuje, žželi da nastavi porodičnu tradiciju, a to je ugostiteljstvo, jer “iver ne pada daleko od klade”.

Ovim rečima je uspeh svog sina prokomentarisao Stefanov otac Selibor Sašša Stanković.

Poznati knjažževački majstor rošštilja, koji je kulinarske tajne učio od svog oca, poznatog nišškog ugostitelja Radeta Stankovića, ponosan je na sina Stefana, koji je krenuo njegovim stopama i postao najbolji mladi kuvar na Balkanu.

„Kulinarstvo je porodična tradicija. Moj otac je bio vrhunski kuvar u Niššu. I moj stariji sin Sašša takođe se bavi ugostiteljstvom. Trudimo se da to nastavimo, prezentujemo, ali i da prenosimo znanje budućim generacijama“, rekao je Stanković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара