Radnici iskopali više od pola tone rimskog novca!

Građevinski radnici pronašli su 600 kilograma starog rimskog novca dok su obavljali rutinske radove na održavanju cevi za vodu na jugu Španije.

Reč je o jedinstvenoj kolekciji i ima vrlo malo sličnih slučajeva, rekla je Ana Navaro, šefica arheološkog muzeja u Sevilji.

Novčići datiraju iz kasnog trećeg i početka četvrtog veka, a pronađeni su u velikom ćupu u gradu Tomares u blizini Sevilje.

Navarova je odbila da da preciznu procenu vrednosti novčića, rekavši samo da su kovanice sigurno bile vredne nekoliko miliona evra.

Na novčićima su ispisane reči careva Maksimilijana i Konstantina, a budući da nisu mnogo oštećeni od upotrebe veruje se da su korišćeni da se isplati vojska ili državni službenici.

„Pretpostavlja se da su neki novčići posrebreni ili prekriveni bronzom“, rekla je Navarova.

Lokalni zvaničnici su obustavili rad na vodovodnim cevima i planirano je da se izvrše arheološka iskopavanja na lokalitetu.

Rimljani su osvojili Iberijsko poluostrvo 218. godine pre nove ere i vladali su u toj oblasti do početka petog veka kada su ih s vlasti zbacili Vizigoti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи