Beogradska mumija stara 2.300 godina

Malo je poznato da se u arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta nalazi jedan od najvrednijih eksponata staroegipatske kulture – mumija! Beogradska mumija stara je 2.300 godina. Spada među 20 jedinstvenih u svetu jer je kod nje pronađen svitak papirusa koji u svetu predstavlja jedinstvenu „Knjigu mrtvih“.

Priča o ovoj mumiji počinje davne 1888. godine, kada je srpski dobrotvor Pavle Riđički, tokom putovanja po Egiptu, kupio mumiju i poklonio je muzeju u Beogradu.

„Njegova želja je bila da tu mumiju kupi Srpskom naroda i da je, kako je rekao, 'gledi i pouči se drevnom običaju misiraca'“, rekao je dr Branislav Anđelković, egiptolog.

Na osnovu istraživanja urađenih devedesetih godina, utvrđeno je da je reč o mumifikovanim ostacima egipatskog sveštenika.

„Uspeli smo da mu vratimo identitet i da saznamo da je to Nesmin tj. 'onaj koji pripada bogu Minu', takođe, njegovu geneologiju, da potiče iz negde oko 350. godine pre naše ere iz grada Ahmima u Egiptu“, dodao je dr Anđelković.

Stručnjaci ističu da je istraživanja na mumiji nephodno nastaviti, jer je vidljivi svitak papirusa koji se nalazi pod rukom mumije možda najpotpunija verzija egipatske Knjige mrtvih.

„Ne postoji nijedna mumija na svetu trenutno za koju se zna da ima sopstveni papirus u sebi. Ima mumija i ima papirusa, ali zajedno je ovo jedinstveni slučaj. Ja ga doživljavam kao jedno neotvoreno pismo poslato nama pre 2.300 godina koje bi svakako vredelo otvoriti i pročitati“, zaključio je Anđelković.

Ljubitelji istorije očekuju da će se uskoro naći rešenje kako bi beogradsku mumiju mogli da vide svi ljubitelji staroegipatske kulture baš onako kako je to, poklanjajući je Beogradu, i želeo Pavle Riđički.

I dok se nadležni ne dogovre da li će, i kada, beogradska mumija biti izložena za javnost, istorijsko podsećanje da je 1892. godine naš veliki naučnik Nikola Tesla prilikom jedine posete Beogradu obišao egipatskog sveštenika Nesmina u Narodnom muzeju u Beogradu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 17. apr 2016, 15:12) - anonymous [neregistrovani]

hijeroglifi

Fotografisite,snimite ili iskenirajte(ako smete zbog mogucih ostecenja) taj papirus,pa dajte tekst egiptplozima koji se razumeju da ga prevedu,ako ima nesto bitno sto mi ne znamo....
Sto se mene tice ,proces mumufikacije je odavno poznat,nema nista novo,pa ako nema kod mumije zlata ili neke druge dragocenosti,zakopajte je ili ostavite takvu kakva jeste ,a papir prevedite,ako ima nesto interesantno...

(nedelja, 17. apr 2016, 14:13) - anonymous [neregistrovani]

Hadži Dragiša Anđelković,ZAJEČBRAR

bravo Branislave ti si,kao i uvek,UPORAN da BEOGRADSKU MUMIJU prezentiraš našoj javnosti,toje kulturno blago koje nismo svesni koliko vredi.Nadm se da će bar u Noći muzeja 21 maja da njna vitrina zasnetli .

(nedelja, 17. apr 2016, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

Hadži Dragiša Anđelković,ZAJEČBRAR

bravo Branislave UPORAN i NEUMORAN da Srbima i našoj široj javnosti prezentuješ bogatsvo kulture koju skoro i da neznamo ma da nam je na dohvat .Možda će u Noći muzeja 21 maja vitrina sa mumijom da osvetli lica beograđana koji nađu vreme da je posete...